Praktische tips om spullen online te verkopen
Let op voor reflecties in voorwerpen die je fotografeert. En draag kleren. Foto: Jason Rogers (Flickr)
Oude spullen verkopen via internet lijkt een eenvoudige manier om plaats te maken op zolder en een centje bij te verdienen. Dingen te koop aanbieden is makkelijk, ze ook verkocht krijgen vergt wat meer voorbereidingswerk.

Wat kan je verkopen?

Alles. Geen voorwerp te gek of er willen mensen geld voor betalen. Loop met een kritische blik door je huis, trek kasten open en ga op zoek naar de dingen die al een tijdje stof liggen te vergaren. Als je die Senseo de voorbije twee jaar niet hebt gebruikt, is de kans klein dat je er de komende tijd veel koffie mee zal maken. En laat ons wel wezen: ook die concert-dvd van Bryan Adams die je ooit cadeau kreeg zal wellicht nooit uit de verpakking gehaald worden. Al die spullen aanbieden op eBay of een andere zoekertjessite is geen garantie tot succes, maar het kan wel een aardige zakcent opleveren.

Denk goed na over de prijs

Heb je beslist wat je in de virtuele vitrine wil zetten? Goed, dat is de belangrijke eerste stap. Maar nog belangrijker is de prijs die je wil vragen voor je broodrooster, dvd-box of driedelig maatpak. Wees daar realistisch in. Uiteraard wil iedereen het onderste uit de kan halen en zo veel mogelijk verdienen met de verkoop van tweedehands spullen, maar een te hoge vraagprijs schrikt geïnteresseerden af.

Alvorens je zoekertjes online zet, trek je best op onderzoek (op zoekertjessites) om te achterhalen wat de gangbare prijzen zijn voor de dingen die je kwijt wil. Bereid je alvast voor op een bedrag dat in veel gevallen lager zal liggen dan wat je in je hoofd had. Zet de prijs ook iets hoger dan waar je uiteindelijk wil eindigen - afdingen op de vraagprijs is voor een geïnteresseerde koper een evidentie. Steek de nodige tijd in research, want alles valt of staat met de prijszetting.

Waar kan je terecht?

eBay is nog steeds een van de grootste sites waar je spullen van allerlei slag kan aanprijzen. Al moet je er als verkoper wel rekening mee houden dat eBay in ruil voor de (veiligheids)voordelen van zijn platform een commissie vraagt op het bedrag van de verkoopprijs. Gratis alternatieven zoals Kapaza, 2dehands.be en Hebbes zijn in onze contreien erg populair.

Of misschien heb je meer baat bij een specifieke zoekertjessite - vastgoed leidt je doorgaans naar Immoweb, en wie een auto verkoopt kan terecht bij Autozone, AutoScout24, Vroom of andere autozoekertjessites. Ook internetforums over bepaalde onderwerpen (baby's, reizen, ...) hebben vaak ook een verkoophoekje waar je dingen kan aanprijzen. Al ben je daar wel helemaal op jezelf aangewezen en geniet je niet de ondersteuning en bescherming die je op de grote zoekertjesportalen doorgaans krijgt.

Communiceer duidelijk en eerlijk

Bij het opstellen van een zoekertje fabriceer je best een vlotte titel die opvalt. Zorg er ook voor dat de beschrijving van het product gedetailleerd en helder is. Wees bovendien eerlijk over mogelijke gebreken van het voorwerp en de staat waarin het verkeert. Vertel er ook gerust bij waarom je iets verkoopt. Het is belangrijk om als verkoper vertrouwen uit te stralen, om mogelijke kopers te overtuigen om met jou in zee te gaan. Al dien je er ook rekening mee te houden dat heel wat mensen de inhoud van je zoekertje niet eens zullen lezen - het is en blijft het internet.

Organiseer een fotoshoot

Wie een zoekterm ingeeft op een zoekertjessite, krijgt vaak ettelijke pagina's met resultaten voorgeschoteld. En in zo'n overzicht wil je dat jouw zoekertje meteen in het oog springt. Voorzie het dus van een aantal goede foto's - zoekertjes zonder foto worden door veel mensen zelfs gewoon genegeerd. Dat moeten geen professionele beelden zijn, maar als hou deze tips in je achterhoofd voor je je camera bovenhaalt.

  • Het lijkt misschien evident, maar haal eerst even de stofvod boven om je product even op te poetsen. 
  • Let op met de flits van je camera. Je wil immers vervelende schaduwpartijen en overbelichte stukken op je foto's vermijden. Maak de foto's dus best in een goed verlichte kamer - ideaal met verschillende lichtbronnen - zodat je geen flits nodig hebt. Buiten fotograferen is ook een goede optie, als het weer dat toelaat.
  • De handgemaakte quilt van je grootmoeder mag dan misschien wel een leuke retrotoets aan je foto geven, het leidt de aandacht af van het voorwerp dat je wil verkopen. Zorg dus voor een effen achtergrond. Denk aan een effen muur of een wit laken - tenzij je een wit voorwerp verkoopt, dan zoek je best een achtergrond met een kleurtje. Voor kleinere voorwerpen is de badkuip doorgaans een geschikte foto-omgeving.
  • Probeer ook om 'diepte' in de foto te brengen. Het voorwerp vanuit een hoek fotograferen geeft meteen een idee van de afmetingen.
  • Let er op dat er geen onderbroeken rondslingeren of andere gênante taferelen in beeld verschijnen. Besteed ook extra aandacht aan de reflectie in spiegels en andere blinkende voorwerpen, en draag kleren tijdens het fotograferen - het zou niet de eerste keer zijn dat iemand een naaktfoto van zijn fotograferende zelf online zet. Meer nog, daar is een woord voor: reflectoporn. Googelen op eigen risico.
  • Maak voldoende foto's - bij de meeste zoekertjessites kan je er een heel aantal uploaden. Wissel af tussen foto's uit verschillende hoeken, en zorg ook voor enkele detailbeelden.

Wees bereikbaar

Je zoekertje staat online. Nu is het enkel wachten tot iemand de vraagprijs biedt, toch? In het beste geval wel - al heb je dan wellicht te weinig gevraagd - maar de kans is groot dat je over de prijs moet onderhandelen of er nog bijkomende vragen komen. Probeer daarom bereikbaar te zijn voor potentiële kopers.

Omdat het zelden een goed idee is om persoonlijke gegevens op het internet te verspreiden, kan je een gratis e-mailadres aanmaken (bij Gmail, Outlook.com of een andere gratis maildienst). Ben je van plan om veel te verkopen of verwacht je veel vragen, dan kan je ook overwegen om een oude gsm te voorzien van een goedkoop prepaid simkaartje. Op die manier kan je een gsm-nummer onder de advertentie zetten en kies je zelf wanneer je bereikbaar bent, mét behoud van je privacy.

Veilig verzenden

Heb je een koper gevonden? Zorg dan dat je heel duidelijk bent over het verdere verloop van de transactie. Als je een object per post of via een koerier verstuurt, vermeld dan zeker expliciet hoeveel verzendingskosten je extra zal aanrekenen. Op die manier komt niemand voor onverwachte verrassingen te staan. In sommige gevallen kan je de verzendingskosten misschien gewoon bij de vraagprijs tellen en de aandacht trekken met 'Gratis verzending'. Wacht bij verkoop op afstand ook altijd tot het geld op je bankrekening staat alvorens het verkochte goed te versturen.
 

Hoeveel bespaart u met deze tip?

€ 100

Door in je platenkast te neuzen en wat spulletjes van op zolder bij elkaar te sprokkelen, te fotograferen en online aan te bieden, haal je al snel 50 tot 150 euro binnen.