Pesterijen op Facebook en Twitter nemen toe door verveling
Uit een universiteitsstudie blijkt dat pestgedrag op sociale netwerken en verveling veel met elkaar te maken hebben. Het slechte weer van de eerste vakantiedag doet daar geen goed aan.

Een zomervakantie die van start gaat met slecht weer, lijkt voor het wat jongeren het ideale moment om veel tijd te spenderen aan sociale netwerken. Helaas zorgt verveling vaak ook voor meer cyberpesterijen op Facebook en Twitter.

Dr. Claire Hardaker, een taalkundig expert aan de Lancaster University, onderzocht 4.000 online provocerende statussen en pesterijen. Uit het onderzoek van de Britse universiteit blijkt dat verveling, wraak en eigen vermaak de drijfveren van cyberpestkoppen zijn. Dat meldt The Independent.

Trolling is een term die we sinds enkele jaren gebruiken voor dit soort uitlatingen. Het is een overkoepelende term voor online pesterijen via Facebook-pagina's, online forums of commentaren op blogposts. De zogenoemde trollen uiten beledigende uitspraken of publiceren provocerende berichten. Al dan niet anoniem. Trollen die met naam en toenaam uitspraken maken, beweren dat het gaat om humor en vrije meningsuiting.

Uit het onderzoek van Dr. Claire Hardaker blijkt dat trollen voornamelijk jongeren zijn. Over de afkomst is er geen uitsluitsel. De pestkoppen hebben verschillende leeftijden en achtergronden. Bovendien zijn er zowel jongens als meisjes die online pesten. 'Bedrog en manipulatie maken vaak deel uit de van de cyberpesterijen. De pestkoppen beseffen echter bijna nooit hoe destructief de boodschappen kunnen zijn.'

Dr. Hardaker waarschuwt ook het pestgedrag van trollen soms kan uitgroeien tot cyberstalking.