BIPT: ‘Veiling nieuwe 4G-licenties moet minstens 360 miljoen euro opbrengen’
Foto: Photo News

Telecombedrijven die een van de drie nieuwe 4G-vergunningen voor supersnel mobiel internet willen binnenrijven, moeten daar minstens 120 miljoen euro voor over hebben.

Dat meldt het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), dat maandag een informatiememorandum publiceerde over de veiling van de vergunningen in de 800 MHz-band.

‘Er zijn in totaal drie vergunningen beschikbaar, die elk 2 x 10 MHz spectrum omvatten, en dit voor een periode van 20 jaar. Een kandidaat mag hoogstens één vergunning verwerven. De minimumprijs per vergunning bedraagt 120 miljoen euro’, zo staat in een persbericht van het BIPT.

De veiling van de nieuwe 4G-frequenties is gepland voor november. In 2011 verkregen Belgacom, Mobistar, Base en het Chinese BUCD al 4G-licenties, op de 1800 MHz-band. Daar telden ze toen 78 miljoen euro voor neer. al Telecomoperator

Proximus, de mobiele poot van Belgacom, heeft al een commercieel 4G-aanbod voor zijn klanten op die 1800 MHz-band. Concurrent Mobistar zit nog in een testfase met zijn 4G-project en zou later dit jaar de snellere netwerktechnologie aan zijn klanten willen aanbieden. Ook Base heeft plannen om zijn huidige 4G-licentie te commercialiseren.

Het is op dit moment onduidelijk of er zich nieuwe spelers zullen aanmelden voor de nieuwe 4G-veiling in november, of dat de bestaande licentiehouders het spectrum waarop ze 4G-diensten aanbieden zullen uitbreiden.