KUSTSPECIAL. Wat valt er deze zomer te beleven aan zee?
Foto: ss
Een dagje naar zee is voor de ene bakken op het strand, voor de andere een wandeling op de zeedijk. Gooi er nog een terrasje bij waar u mosselen kunt eten, smullen van een ijsje, een ritje op de gocart voor de kinderen en de dag zit goed vol. Maar de kuststeden doen ook hun best om een zomer lang evenementen te plannen voor jong en oud. Een greep uit het aanbod.

- FOLKLORE -

Garnaalfeesten in Oostduinkerke

Oostduinkerke zet elk jaar de garnaal - die lekkere, kleine zeevrucht - twee dagen lang in de schijnwerpers, met onder andere een folkloremarkt, Zeewijding en de 64ste Garnaalstoet, waar men een sfeerbeeld van het vissersleven probeert weer te geven.

Zaterdag 29 en zondag 30 juni, www.bezoeker.koksijde.be

 

Bloemenstoet in Blankenberge

Deze traditionele afsluiter van het zomerseizoen in de kuststad. De bloemencorso met een twintigtal grote praalwagens - waar wekenlang hard werd aan gewerkt - trekt op dit jaar al voor de 118de keer door de straten van de kuststad.

Zondag 25 augustus, stoet vertrekt om 14.30 uur in het stadscentrum

 

Trammelant in De Haan

Een keer per jaar duiken ze in De Haan terug in de tijd, meer bepaald naar de Belle époque. Inwoners hullen zich in de kleding typerend voor de tijd en komen op straat met oude fietsen, moto's, koetsen, triporteurs en stootkarren met leurders. Oude muziek klinkt door de straten en 's avonds is er een groot volksbal op de markt.

Zaterdag 3 augustus, www.visitdehaan.be

 

Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort

Het grootste evenement in Nieuwpoort-Bad combineert een cultureel volksfeest met braderie, live concerten, straatanimatie en andere vormen van entertainment. De Bernardusfeesten worden elk jaar afgesloten met een parade van Sint-Bernardushonden

Vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus, www.nieuwpoort.be

 

- MUZIEK -

Scala on the Beach in Duinbergen

Het bekende meisjeskoor stelt dit najaar zijn nieuwste cd Black Moon voor, hun eerste album met uitsluitend eigen nummers. Op het evenementenstrand in Duinbergen geven ze drie exclusieve concerten om de voorstelling van Black Moon in avant-première bij te wonen. Tickets vanaf 49 euro.

Donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus, www.ccknokke-heist.be

 

Start To DJ in Westende

Radiozender MNM gaat voor het derde jaar op rij op zoek naar nieuw dj-talent. In het kader van die wedstrijd zullen ze zes weken lang elke vrijdagavond tussen 16.00 en 19.00 uur live uitzenden vanuit surfclub De Kwinte in Westende. Iedere week nemen vier finalisten het tegen elkaar op onder het goedkeurend oog van een jury met onder andere Regi en Maxim Lany. Perfect dus om te gaan luisteren en het weekend gepast in te zetten! Op 9 augustus weten we wie de winnaar wordt.

Elke vrijdag vanaf 5 juli, www.mnm.be
 

- FESTIVAL -

Woosha! in Oostende

Het strandfestival is dit jaar groter dan ooit, met nog meer muziekgroepen. Een greep uit de artiesten: Absynthe Minded, The Hickey Underworld, Sir Yes Sir, De Jeugd van Tegenwoordig, Compact Disk Dummies en Protection Patrol. Tickets vanaf 20 euro.

Zaterdag 20 juli, www.woosha.be

 

Kneistival in Heist

Dit jaarlijks gratis festival, met een mix van bekende namen en aanstormend talent, zorgt keer op keer voor een vol Heldenplein in Heist. Voor deze 28ste editie staan onder andere Praga Khan, Gers Pardoel, Milk Inc., The Van Jets, Spinvis, Marble Sounds en Zornik op het programma. De optredens beginnen telkens om 20.00 uur.

Van 20 tot en met 26 juli, www.kneistival.be

 

Polé Polé Beach in Oostende

De vijftiende editie van dit driedaags muziekfestival vindt niet langer plaats in Zeebrugge, maar in de Koningin der Badsteden. Er wordt weinig veranderd aan de formule, alleen komt er dit jaar voor het eerst geen camping. Op het Klein Strand komen in totaal vijf podia te staan, met veertig topacts en dj's.

Vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus, www.polepole.be

 

XBeach Festival in De Panne

Op dit familiefestival (dit jaar op een nieuwe locatie) is iedereen, jong en oud, welkom. Op de affiche staan onder andere De Dolfijntjes, de Gentse rapsensatie Uberdope, 't Hof van Commerce, Channel Zero, Discobar Galaxie, Les mecs Eclectics en Jessy. Tickets vanaf veertig euro.

Donderdag 1 tot en met zaterdag 3 augustus, www.xbeach.be

 

WeCanDance in Zeebrugge

Dit gloednieuwe festival met elektronische dansmuziek belooft sterk in te zeten op het visuele aspect en bezoekers zouden zich mogen verwachten aan glitterkanonnen. De organisatie is in handen van Kitsch Club, en op het podium zullen we onder andere Pillowtalk en Alex Dolby zien verschijnen. Tickets vanaf 28 euro.

Zaterdag 10 en zondag 11 augustus, www.wecandance.be

 

Ostend Beach in Oostende

De vierde editie van dit dance-evenement (ook al op het Klein Strand) is gegroeid naar twee festivaldagen en vijf podia waarop vijftig artiesten het beste van zichzelf zullen geven. Chuckie uit Nederland, Tocadisco uit Duitsland, Mark Knight uit Groot-Brittannië, Green Velvet en Josh Wink uit Amerika en Dr. Lektroluv zijn de headliners. Tickets vanaf 25 euro.

Vrijdag 12 en zaterdag 13 juli, www.ostendbeach.be

 

- SPEKTAKEL -

Internationaal Vuurwerkfestival in Duinbergen

Vijf landen (Canada, Kroatoë, Spanje, China en de winnaar van vorig jaar Italië) nemen het tegen elkaar op om toeschouwers bij het vallen van de avond te verrassen met een totaalspektakel van muziek, lichtspel en vuurwerk op het strand van Duinbergen. De wereldtoppers zullen het onderste uit de kan halen om elkaar te overtreffen én om u versteld te laten staan met hun kleurrijke en oorverdovende kunsten. Een aanrader.

Van 19 tot en met 27 augustus, www.knokke-heist.info

 

- SPORT -

WK Skeeleren in Oostende

De Koningin der Badsteden krijgt dit jaar de eer om het WK Skeeleren te organiseren. De pistekampioenschappen worden gereden op de nieuwe azuurblauwe skipiste in Zandvoorde, de wegwedstrijden zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Deze vinden plaats op het afgesloten 470 meter lange parcours in de Egellaan en Zwanenlaan.

Van 22 tot 31 augustus, www.oostende2013.com

 

O'Neill Surf, Skate, Snow & Wake Fest in Blankenberge

U wilt zelf wel eens proeven van al die boardsporten, of blijft liever aan de kant om de professionals aan het werk te zien? Op dit tweedaags festival kunt u proeven van sporten zoals golfsurf, stand up paddle, kayak op zee, kite, rafting op zee, skateboarden, snowboarden voor beginners en gevorderden.

Zaterdag 27 en zondag 28 juli, www.oneillbeachclub.be

 

- CULTUUR -

Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist

Het Cartoonfestival in Knokke-Heist brengt dit jaar hommage aan Kim Casali, de geestelijke moeder van het 'Liefde is...'-koppeltje. Het festival zorgt zo voor een internationale primeur, want deze iconische figuurtjes die werden geboren in de jaren zeventig kregen nooit eerder een tentoonstelling. Vier Belgische cartoonisten - Eva Mouton, Lectrr, Sacha Eckens en Pieter De Poortere - werden gevraagd om een eigen liefdesverhaal te schrijven met een knipoog naar de verliefde figuurtjes.

Van 14 juli tot en met 15 september, www.cartoonfestival.be

 

Theater Aan Zee in Oostende

Het tiendaagse theater- en muziekfestival op een dertigtal verschillende plaatsen in de stad vindt dit jaar voor de vijftiende keer plaats. Het festival krijgt bovendien ook een vaste locatie in het nieuwe cultuurcentrum De Grote Post, dat eind vorig jaar de deuren opende. Het Antwerps collectief De Roovers (Sara De Bosschere, Luc Nuyens, Sofie Sente en Robby Cleiren) is centrale gast op deze editie.

Van 1 augustus tot en met 10 augustus, www.theateraanzee.be