KUSTSPECIAL. Tien fijne adresjes in Blankenberge
Foto: rr
De meesten onder ons die er niet zijn opgegroeid, kunnen eindeloos genieten van een uitstapje naar zee. Voorspellingen van volle zon en temperaturen die de kaap van 25 graden overschrijven, zorgen gegarandeerd voor volle treinen en file op de E40. Maar de kuststeden hebben ook genoeg leuke adresjes voor een uitstap zónder zand en schelpjes. Dit zijn onze tien tips in Blankenberge.

- OESTERPUT -

Dit restaurant op een boogscheut van de haven is gekend tot ver in het binnenland, ook al omdat het opdook in Pieter Aspe's Zonder spijt. De Oesterput was in de 19de eeuw nog een groothandel in vis tot Piet Devriendt er in de jaren tachtig een restaurant begon. Hij investeerde vorig jaar in een forse uitbreiding van zijn zaak en zonnig terras, maar de kreeften en zeevruchtenschotels smaken nog altijd even goed.

Wenduinse Steenweg 16, www.oesterput.be

 

- L'APEREAU -

Voor de beste cocktails van de kust moet u bij L'Apereau zijn, de zaak die al drie jaar achtereen in de prijzen viel op de Horeca Awards. En terecht: barmannen Dries Botty en Jeroen Van Hecke staan met veel plezier en expertise cocktails te shaken, en laten bij elke belangrijke cocktailwedstrijd van zich horen.

De Smet de Naeyerlaan 53, www.laperau.be

 

- PHILIPPE NUYENS -

Chef-kok Nuyens kreeg in 2006 zijn eerste Michelinster voor zijn gelijknamige restaurant. Hij verdiende zijn sporen als souschef in het toenmalige tweesterrenrestaurant 't Molentje in Zeebrugge. Daar begon zijn liefde voor topproducten, die hij zodanig doseert en combineert dat de gerechten nooit klassiek of zwaar worden, aldus onze culinair recensent.

Jules de Troozlaan 78, reserveren via 050/413632

 

- RIDERZ -

De surfplank en het artwork aan de muur verraden dat vooral een jonger publiek zijn weg vindt naar deze bar, maar als de muziek voor u ook wel eens wat luider mag, mag dat u vooral niet afschrikken. Cocktails en een zomers aangekleed terras zorgen er alvast voor dat dit het perfecte adres is om een zwoele zomeravond te starten.

Graaf Jansdijk 5

 

- PANTHEON PALACE -

De inkom van dit viersterrenhotel in het hart van Blankenberge, naast de bekende variétézaal Het Witte Paard, huist in een Art Nouveau gebouw, maar het is vooral de moderne aanbouw met kleurrijke details die de aandacht van de passanten trekt. Ook het interieur toont een mooie versmelting van oude details met hedendaagse architectuur. De 28 luxueueze kamers bevinden zich rond een gezellige binnentuin met koivijver.

Langestraat 36, www.pantheonpalace.be

 

- TRITON -

Dit restaurant met verfijnde fusionkeuken, stijlvol interieur én zicht op zee is al een aantal jaar terug te vinden in de Bib Gourmand, en dat is niet zonder reden. Of u nu kiest voor de hamburger met eendenlever of de geplette polderaardappel, wij garanderen dat de gerechten u niet zullen teleurstellen.

Zeedijk 92, www.hotelhelios.be

- VILLA D'HONDT -

Eén kamer van deze parel uit de belle époque (de woning dateert van 1904 en draagt de naam van een voormalige burgemeester) wordt al een aantal jaar verhuurd als bed&breakfast. Art Nouveau en eclectische stijlen wisselen elkaar af, waardoor deze woning wordt beschermd door Erfgoed Vlaanderen. Niettemin kunnen gasten hier genieten van alle moderne comfort en worden ze uitgenodigd om 's morgens te ontbijten in de gezellige tuin van de woning.

Weststraat 92, www.villadhondt.com

 

- DE TIJD -

In deze strak ingerichte bistro op de Grote Markt kunt u terecht voor onvervalste klassiekers als steak tartaar of sliptongetjes meunière, daarnaast is er ook steeds een weekmenu met aandacht voor seizoensgebonden producten en een aantal gerechten op kindermaat.

Grote Markt 9, www.bistro-detijd.be

 

- HOTEL BEAUFORT -

Wie met zijn hele familie of grote groep vrienden naar zee trekt, kan dit statige huis aan de jachthaven en op vijftig meter afstand van het strand in zijn geheel huren. Dit voormalige Belle époque hotel heeft negen slaapkamers met eigen badkamer, genoeg plaats dus voor een groep van 24 personen. Buiten het zomerseizoen kunt u hier ook iets eten.

De Smet de Naeterlaan 11, www.beaufortblankenberge.be

 

- BIBLIOTHEEK -

Het is iets helemaal anders dan een hippe koffiebar of trendy restaurant, maar wie een gezonde interesse heeft in architectuur raden wij toch aan om eens binnen te springen in de plaatselijke bibliotheek. Die huist sinds 2011 immers in een 19de eeuws schoolgebouw. Het Londense architectenbureau Sergison Bates Architects ontwierp heldere ruimtes, tot in de nok van het gebouw, waar niet de boeken, maar de beleving van het lezen centraal staat.

Onderwijsstraat 17