KUSTSPECIAL. Tien fijne adresjes in Nieuwpoort
Foto: ss
De meesten onder ons die er niet zijn opgegroeid, kunnen eindeloos genieten van een uitstapje naar zee. Voorspellingen van volle zon en temperaturen die de kaap van 25 graden overschrijven, zorgen gegarandeerd voor volle treinen en file op de E40. Maar de kuststeden hebben ook genoeg leuke adresjes voor een uitstap zónder zand en schelpjes. Dit zijn onze tien tips in Nieuwpoort.

- ATELIER DIERENDONCK -

Hendrik Dierendonck is vermoedelijk één van de beroemdste slagers in ons land. Naast de familiezaak in Sint-Idesbald opende hij enkele jaren geleden Atelier Dierendonck in Nieuwpoort, waar u naast kwaliteitsvlees ook een ruim saladeaanbod vindt, zelfs voor vegetariërs. Deze zomer vindt u er ook de gevulde gehaktballen van televisiekok Wim Ballieu, om ter plekke op te eten of mee te nemen.

Albert I Laan 106, www.dierendonck.be

 

- CAFÉ DE PARIS -

Dit visrestaurant is al jaren een blikvanger op de Nieuwpoortse Kaai. Uiteraard kunt u hier kiezen tussen een ruim aanbod zeeproducten, maar Café de Paris serveert ook de brasserieklassiekers van garnaalkroketten tot steak tartaar volgens de regels van de kunst. Het interieur van dit restaurant doet denken aan een Franse brasserie, buiten kunt u terecht op een ruim terras.

Kaai 16, www.cafedeparis.be

 

- FERRER -

Deze unieke modeboetiek verzamelt een aantal exclusieve merken zoals onder andere Marc by Marc Jacobs, R.E.D. Valentino, Ella Luna en See by Chloé, met zorg geselecteerd door de Portugese eigenares Carla Ferrer. Studio Arne Quinze tekende voor de opvallende inrichting van de winkel, waarbij tapijten en strategisch geplaatste koorden waaraan kristallen bengelende tweehonderd vierkante meter grote ruimte definiëren.

Albert I Laan 257, www.ferrer.be

 

- SUITE 17 -

De kans is groot dat uw deze bed & breakfast al eens bent tegengekomen in een interieurmagazine. Eigenaars Joëlle en Sean schakelden Doorzon interieurarchitecten in om deze tuinwoning met ecologisch verwarmde zwemvijver te maken tot wat het nu is. De kamers werden ingericht met vintage meubilair, een aantal designstukken en kunstwerken van bevriende kunstenaars.

Ieperstraat 17, www.suite17.be

 

- BOTTICELLI -

Deze Italiaanse trattoria met zijn modern interieur is vooral een paradijs voor liefhebbers van Italiaanse wijn. De enorme wand vol flessen wijn - uit verschillende wijnstreken en prijsklassen - is niet alleen een blikvanger in deze zaak, al deze wijnen kunnen ook ter plaatse gedronken én gekocht worden.

Albert I Laan 197, www.botticelli.be

 

- NR12 -

Nadat Joëlle Swart baat samen met haar man de B&B Suite 17 uit, met haar broer opende ze onlangs deze boetiek vlak aan de zeedijk. Laat u verrassen door de minder bekende labels zoals het Britse jeansmerk MiH, het Spaanse Oky Coky en de kleurrijke sjaals van het Duitse Plomo o Plata.

Lombardsijdestraat 12, www.nr12.be

 

- CHARLIE'S LUNCHROOM -

Chef Ronnie Jonkman opende een tijdje terug deze 'apero & coffee room' die ook tapas en een paar hoofdgerechten serveert. Interieurontwerper Lieven Musschoot tekende voor het ontwerp, met een zwart betegelde toog en behangpapier die de sfeer van een Parijse bistro uitademen, terwijl de houten tafels weer doen denken aan een Scandinavisch biorestaurant.

Albert I Laan 326, www.charlieslunchroom.be

 

- HET KOMPAS -

Dit restaurant aan de hoek van de Henegouwenstraat met de Zeedijk is al jaren een vaste waarde in de badstad. Het restaurant werd vorig jaar grondig gerenoveerd, maar de Toscaanse verwijzingen bleven onaangeroerd. Het Kompas heeft een uitgebreide menukaart, met aandacht voor de kleinsten onder ons.

Henegouwenstraat 1, www.hetkompas.be

 

- 'T VLAEMSCH GALJOEN -

Dit restaurant bevindt zich boven het clubhuis in de jachthaven en biedt daardoor een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving en de aangemeerde bootjes. U kunt hier terecht voor een snel lunchmenu, maar ook voor een uitgebreid romantisch diner, en uiteraard staat er veel verse vis op de kaart.

Watersportlaan 11, www.galjoen.be

 

- GRAND CABARET -

De jonge chef Vincent Florizoone experimenteert graag met de moleculaire keuken en wetenschappelijke foodpairing. De keuken van zijn tweede restaurant (eerder stond hij in de keuken bij Petit Cabaret in Veurne) is geëvolueerd naar een mediterrane stijl, met meer aandacht voor het originele product. Gasten kunnen voortaan ook terecht in de bed&breakfast boven het restaurant.

Kaai 12, www.grandcabaret.be