Roaming binnen EU wordt 36 procent goedkoper
Foto: shutterstock
Wie binnen de EU op vakantie gaat, surft vanaf 1 juli goedkoper in het buitenland. Europa heeft de maximumprijs voor roaming met 36 procent verlaagd.

Vanaf 1 juli wordt de maximumprijs die telecomoperatoren mogen aanrekenen voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland met 36 procent verlaagd.

Dankzij een voortdurende inspanning van de Europese Commissie is dataroaming sinds 2007 al 91 procent goedkoper geworden. Tijdens diezelfde periode is het gebruik van mobiele data in het buitenland gestegen met 630 procent.

Wie binnen de EU op vakantie gaat, zal vanaf begin volgende maand maximaal 45 cent per megabyte betalen. Nu kan een operator nog tot 70 cent per megabyte aanrekenen.

Ook de prijzen voor bellen en sms'en gaan omlaag. Een sms vanuit een ander EU-land kost je deze zomer nog 8 cent. Telefoneren kost 24 cent per minuut en een telefoontje ontvangen kost 7 cent per minuut.

De hierboven vermelde prijzen zijn allemaal exclusief BTW. De nieuwe maximumprijzen zullen ook gelden in Kroatië, dat op 1 juli toetreedt tot de Europese Unie.