Jongerenvoorzitters gaan voor federale kieskring

In een opiniestuk pleiten zeven jongerenvoorzitters, onder meer die van Jong-CD&V, voor een federale kieskring. De jonge PS’ers hebben lak aan deze ‘politieke gadget’.

‘Een essentieel onderdeel van de nieuwe institutionele structuur van ons land’, dat moet leiden tot meer ‘democratische legitimiteit van de federale regering’. De voorzitters van de zeven jongerenpartijen die in een opiniebijdrage in De Standaard pleiten voor een federale kieskring, schuwen de grote woorden niet. De tekst is ondertekend door de voorzitters van Jong VLD, Animo, Jong Groen, Jeunes MR, Jeunes CDH, écolo j en Jong CD&V.

Vooral de aanwezigheid van die laatste is opvallend. Voormalig vicepremier Steven Vanackere liet zich in een onbewaakt moment ooit ontvallen dat hij wel brood ziet in zo’n federale kieskring, maar officieel is CD&V vierkant tegen.

‘Laat dit alstublieft niet verzanden in een discussie over meer of minder België’, zegt Jong-CD&V-voorzitter Tom Vandenkendelaere. ‘Dit gaat om transparantie en democratie. Ik hoef als zelfbewuste Vlaming geen unitaire visie op cultuur of onderwijs. Maar wie zich als leider van dit land profileert, moet ook bereid zijn om zich te komen verantwoorden in het andere deel van het land. Dit is een pleidooi voor direct democracy.

Fausse bonne idée

De aanwezigheid van Jong CD&V is opvallend, maar dat geldt niet minder voor de áfwezigheid van de Mouvement des Jeunes Socialistes. En dat terwijl PS-voorzitter Paul Magnette geen kans onbenut laat om zich voor het idee van een circonscription fédérale uit te spreken. ‘Daar is nochtans geen vast partijstandpunt over’, zegt MJS-voorzitter David Cordonnier. ‘Hier is binnen de partij nooit over gestemd.’

De federale kieskring is volgens Cordonnier niet meer dan een ‘politieke gadget’. ‘C’est une fausse bonne idée. We hebben jarenlang een federale kieskring gehad: BHV. Alle partijen die deze tekst hebben ondertekend, hebben ook BHV gesplitst.’

Het voornemen om via deze weg de democratie te versterken is onzin, vindt Cordonnier. Politici moeten dicht bij de mensen staan, ‘in een kieskring met 11 miljoen mensen lukt dat niet, hoor. De campagne wordt dan alleen nog op televisie gevoerd door de politieke sterren met dienstwagen en chauffeur. Bovendien kijk ik er niet naar uit om politici van extreemrechts of mensen die een deel van het land willen afscheuren een forum te geven aan Franstalige kant.’

Vlaams Belang werd niet gevraagd, maar de N-VA wel. De jongerenafdeling van die laatste partij zou lang hebben getwijfeld om zich achter de open brief te scharen, maar deed het uiteindelijk niet.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig