‘Tendentieus filmpje, compilatie van halve waarheden’
Foto: idh

‘Het klopt dat we veel verdienen. We krijgen 7.000 euro bruto per maand. Maar er is enige nuancering nodig’, reageerde Europees Parlementslid Said El Khadraoui in Hautekiet op Radio1 op de ophefmakende beelden van het Nederlandse programma GeenStijl over de ‘geldverspilling’ in het Europees parlement.

‘Op ons loon betalen wij niet alleen Europese maar ook nationale belastingen en bovendien gaat een deel ervan naar onze partij. In mijn geval is dat 10 procent van het loon’, verduidelijkte hij.

Ook bij de personeelskosten maakt GeenStijl een fout. Het bedrag van 21.000 euro dat daarvoor maandelijks beschikbaar is, is allerminst zelf te kiezen. Het bedrag wordt beheerd door de diensten van het parlement en wordt dus rechtstreeks aan de medewerkers uitbetaald. Als het bedrag niet opgebruikt wordt dan blijft het in handen van het parlement, aldus El Khadaroui.

Wat de werkingsmiddelen betreft, geeft El Khadraoui toe dat er een probleem is. ‘Er is een forfait van 4.200 euro per maand. Er bestaan richtlijnen waar je dat mag aan besteden, bijvoorbeeld de huur van een kantoor in je eigen district inclusief computerbenodigdheden. Vervolgens moet je met een verklaring op eer aantonen dat je daar correct mee omgaat. Maar het klopt dat er mensen zijn die dat allemaal niet zo nauw nemen’, stelde het europarlementslid.

Onkosten bewijzen

El Khadraoui zou liever evolueren naar een systeem waarbij alle onkosten moeten bewezen worden. ‘Maar ook daar rijst een probleem. Wil je dat iedereen tot op de laatste cent een bewijs voorlegt, dan heb je ook werkkrachten nodig om dat te controleren. En dat brengt natuurlijk ook weer extra kosten met zich mee.’

Het Europarlementslid wou nog laten weten dat hij de reportage van GeenStijl een tendentieus filmpje vond, een compilatie van halve waarheden. GeenStijl, een Nederlandse weblog, staat er al langer om bekend op bijzonder bedenkelijke wijze aan journalistiek te doen.