GeenStijl stelt geldverslindend europarlement aan de kaak
Foto: idh
Tom Staal, de reporter van het Nederlandse programma GeenStijl, is nooit vies van een beetje controverse. Dit maal trok Staal naar het Europees parlement in Straatsburg om er de enorme geldverkwisting op gevoelige plaat vast te leggen. Het resultaat is bij wijlen echter tendentieus.

Vergezeld door het Nederlandse onafhankelijke europarlementslid Daniël van der Stoep, die bekend staat als een notoir tegenstander van de Europese Unie, ging Staal op zoek naar geldverkwisting in het Europees parlementsgebouw in Straatsburg. De parlementsleden vertoeven daar slechts vier dagen per een maand, de rest van de tijd staat het gebouw  leeg. 

Uit de reportage leren we dat een europarlementslid maandelijks netto 6.200 euro loon ontvangt. Verder ontvangen de Europese parlementsleden iedere maand 4.200 euro aan onkostenvergoeding. 

Bovendien heb je elke maand als europarlementslid 21.000 euro te besteden aan personeel, dat je  zelf mag kiezen. Sommigen maken daarvoor,  volgens van der Stoep, misbruik door familieleden in dienst te nemen. Die praktijk wordt verboden in volgende legislatuur. 

Dan zijn er nog de verplaatsingskosten. Europarlementsleden krijgen zowel een kilometervergoeding als een vergoeding voor de tijd dat ze onderweg zijn. Van der Stoep krijgt voor een verplaatsing van Den Haag naar Straatsburg zelf 800 euro. Van der Stoep beweert bovendien dat er Oost-Europese Europarlementariërs zijn die chauffeurs laten rijden, om dan zelf een goedkope vlucht te boeken.

Van der Stoep somt nog meer voordelen op: het luxueuze wagenpark ten dienste van de europarlementsleden, de luxueuze accommodatie, het gratis restaurant en de zogenaamde intekenvergoeding. Overigens geeft de man toe dat hij dan wel tegen al die voordelen is, maar dat hij er wel dankbaar gebruik van maakt zolang ze bestaan. ‘Ik ben geen socialist’, zegt hij daarover.

Dan is er nog de intekenvergoeding. Iedere dag dat een europarlementslid zich komt aanmelden in het parlement krijgt hij 300 euro op zijn rekening, dat kan tot vijf maal per week. Intekenen kan tot 's avonds laat 22 uur. En dan krijg je volgens van der Stoep de praktijk dat sommige parlementsleden intekenen in het parlement, 300 euro vangen en meteen terug huiswaarts keren.

Als Tom Staal deze praktijk bij een aantal parlementsleden wil aankaarten, komt dat hem op enkele rake klappen te staan. Dat ziet u hier.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig