De Turkse oproerpolitie heeft zaterdagavond opnieuw waterkanonnen ingezet om duizenden betogers van het Taksimplein in Istanbul te verjagen. Het kwam tot schermutselingen tussen agenten en betogers die niet wilden vertrekken.

Nadat er een paar dagen vrij rustig was betoogd op het plein - onder meer door stokstil te blijven staan - kwamen zaterdag toch weer duizenden betogers samen op het Taksimplein in Istanbul. De demonstranten scandeerden leuzen als ‘Taksim is overal’ en zwaaien met vlaggen waarop ‘Taksim solidariteit’ staat.

De politie bleef enige tijd op de achtergrond, maar besloot na anderhalf uur dan toch om de betoging op te breken. Daarvoor schakelden ze opnieuw waterkanonnen in, die ze aan de verschillende ingangen van het plein hadden geplaatst om te voorkomen dat daar mensen zouden samentroepen.

De politie zette deze keer op het plein zelf echter geen traangas in, nadat daar de voorbije week veel kritiek op was gekomen, onder meer van artsenverenigingen. Er kwamen wel berichten dat in de aanpalende straten wel traangas gebruikt werd. 

Buurtbewoners maakten lawaai met potten en pannen, om zich zo solidair te tonen met de betogende massa.

De protesten braken meer dan drie weken geleden uit. Oorspronkelijk begonnen als verzet tegen bouwplannen in park, evolueerde het al snel tot protest tegen de conservatieve koers die de regering van premier Recep Tayyip Erdogan vaart.

Turks-Duits overleg

In Doha vond zaterdag een ontmoeting plaats tussen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu en zijn Duitse ambtgenoot Guido Westerwelle. Dat gebeurde in een constructieve en vriendschappelijke sfeer, luidde het achteraf bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Duitsland was het niet eens met het politieoptreden tegen de demonstranten in Turkije. Bondskanselier Angela Merkel had dat optreden te hard genoemd, tot groot ongenoegen van de Turkse regering. De ambassadeurs van beide landen werden ook al op het matje geroepen door de beide minister van Buitenlandse Zaken.