Mazelen rukken op in Nederland
Foto: NatUlrich - Fotolia

Het aantal geregistreerde gevallen van mazelen in Nederland is tot donderdag gestegen naar 107. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag. Een week geleden werden 67 gevallen geregistreerd.

Nadat Groot-Brittannië twee maanden geleden al een groot aantal besmettingen met mazelen vaststelde, ziet ook Nederland het aantal geregistreerde gevallen van mazelen oplopen.

Het daadwerkelijke aantal zieken ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat lang niet alle patiënten naar de huisarts stappen. Volgens het RIVM zal de ziekte zich de komende tijd nog verder verspreiden. De grootste piek wordt pas over enkele maanden verwacht.

Vooral 'biblebelt' getroffen

Het gaat vooral om kinderen van 4 tot 12 jaar op reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Ook in Zeeland, het Groene Hart en op de Utrechtse Heuvelrug werden enkele mensen ziek.

De meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd tegen de mazelen, maar streng gereformeerden zien daar vanwege hun geloof vaak vanaf. Daarom doet de uitbraak zich nu ook juist voordoet in regio’s waar de vaccinatiegraad wat lager dan gemiddeld is.

De laatste keer dat er een echte mazelenepidemie plaatsvond in Nederland, was in 1999 en 2000. Ook toen werden vooral mensen in de zogenoemde ‘biblebelt’ ziek. Door de ziekte stierven toen drie kinderen, 150 belandden in het ziekenhuis.

Nog geen besluit over extra prik

Het RIVM liet vorige week weten dat baby’s die risico lopen om mazelen te krijgen, misschien een extra inenting krijgen vanwege de uitbraak. Vooralsnog is dat evenwel niet nodig. Normaal gesproken krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een mazelenprik. Tot zes maanden zijn ze van nature beschermd.

Wie ziek wordt, krijgt vaak last van koorts, verkoudheid, huiduitslag en rode ogen. Een enkele keer kunnen mazelen tot de dood leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen niet vaak voor. Zowel vier dagen voor als vier dagen na het begin van de huiduitslag kan iemand anderen aansteken.