Vandenbroucke: 'Hervorming kan ongelijkheid vergroten'
Foto: rr_
De voormalige minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke vreest dat hervorming van het secundair onderwijs de sociale ongelijkheid wel eens kan vergroten in plaats van verkleinen. Dat zegt hij in een interview in DS Weekblad.

Na moeizame onderhandelingen bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de onderwijshervorming. Frank Vandenbroucke, die nu professor is aan de KU Leuven, is bezorgd over de hervorming.

Onder druk van de N-VA worden scholen niet verplicht om zowel algemeen vormende, technische als beroepsrichtingen aan te bieden. Scholen kunnen ervoor kiezen om een 'eliteschool' te vormen, zegt Vandenbroucke.

'Die vrijheden die men geeft, zouden kunnen leiden tot een nefaste tweedeling tussen domeinscholen en scholen die zich net tegen dat model profileren', verklaart hij. 'De sociale ongelijkheid zou daardoor wel eens kunnen vergroten in plaats van verkleinen.’

Vandenbroucke ziet ook positieve zaken. Zo vindt hij dat de afspraken over de brede eerste graad in het secundair ‘de goede richting uitgaan: meer differentiëring, meer remediëring’.

Ook op andere domeinen is de ex-minister kritisch. Hij heeft niet het gevoel dat de Vlaamse regering bezig is 'om grondig na te denken hoe ze vanaf 2014 de architectuur van ons sociaal systeem zal hervormen'.

Lees meer:
Het integrale interview met Frank Vandenbroucke (Voor abonnees)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in