Moeder van baby: ‘Donor treft geen schuld’
(archiefbeeld) Foto: BELGA

De moeder van een van de twee baby’s die in België verwekt werden met Deens sperma met een genetisch defect, heeft anoniem gereageerd aan de VTM nieuwsredactie. In een brief schrijft ze dat haar dochtertje ‘geen noemenswaardige problemen’ heeft en dat ze de donor niets verwijt.

Haar dochtertje werd in 2007 geboren na een fertiliteitsbehandeling in het AZ Sint-Lucas in Gent, schrijft de anonieme moeder. Twee jaar later kreeg ze een brief van de dienst genetica van het UZ Gent. Er was een vermoeden dat het zaad waarmee haar dochter verwerkt was, een genetisch defect vertoonde waardoor het kind de ziekte neurofibromatose kon ontwikkelen.

‘Geen noemenswaardige problemen’

Onderzoek bevestigde dat vermoeden, schrijft de moeder. ‘Op dat moment was het wel even schrikken. Ondertussen is mijn dochtertje zes jaar en stelt voorlopig geen noemenswaardige problemen’, staat te lezen in de brief die op de website van VTM Nieuws staat.

Het meisje wordt elk jaar opgevolgd. ‘Haar evolutie verloopt misschien iets trager dan die van andere kinderen, maar ze beent steeds bij.’ Het meisje gaat naar gewoon onderwijs en zal volgend jaar naar het eerste leerjaar in het gewone onderwijs gaan.

De moeder verwijt de donor niet, schrijft ze nog. ‘Hem lijkt geen schuld te treffen, aangezien hij waarschijnlijk zelf niet wist dat hij drager was van de ziekte.’

Onderzoek

Volgens de anonieme moeder is het ‘misschien wel aangewezen’ om donoren te testen op de ziekte. En tegelijk is onderzoek naar behandeling en genezing nodig.

Niet ziek

Tot slot schrijft de moeder nog dat ze alles doet om haar dochter alle kansen te geven. ‘Ik hou haar liever uit de media om die kansen ook te behouden. Ik breng zelf ieder jaar de school op de hoogte, maar ik vraag hen daarbij ook mijn dochter niet als ‘ziek’ te beschouwen of als een uitzondering te zien, want dat is ze niet. Ze is lief, beleefd en hulpvaardig en daar heeft genetica niets mee te maken.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in