‘Waren die duizenden mensen die AB Inbev “moest laten afvloeien” te lui om te werken?’ Een blogster haalt zwaar uit naar topondernemer Jan De Nul en vindt daarmee veel weerklank op sociale media.

De Nul hekelde onder meer het feit dat er zoveel systemen zijn opgebouwd om betaald te worden zonder werken. De blogster, een vrouw uit Gent, vraagt aan Jan De Nul of hij zijn bewering dat er ‘geen goesting is om te werken’ kan staven. ‘Heeft u daar cijfers van, van het reële aantal mensen dat werkloos is omdat ze niet willen werken?’

Met enige ironie geeft ze enkele concrete voorbeelden. ‘Die alleenstaande moeder van 3 die een job als verkoopster weigert omdat ze geen opvang heeft of kan betalen voor haar kinderen en pas om 19u thuis zou zijn van haar werk, heeft die ‘geen goesting om te werken’?’

Ze hekelt daarbij dat AB Inbev mensen heeft laten afvloeien terwijl er wel voldoende geld kon vrijgemaakt worden voor een riante bonus voor de CEO van het bedrijf.

De Nul zei ook dat de overheden meer moesten doen om meer mensen aan het werk te krijgen. ‘Ik vermoed dat u veeleer bedoelt dat de overheid haar invloed moet aanwenden bij die lagen van de samenleving die een kordate hand nodig hebben: de werklozen. En dus niet bovenaan, bij het neusje van de zalm, de elite, de gulle gevers van deze uitgebalanceerde samenleving, zij die instaan voor onze welvaart: de bedrijven’, reageert de vrouw, die de topondernemer verzoekt om zijn plannen in detail uit de doeken te doen.