Wortelen bij groenteboer leven nog
Foto: Photo News

Wetenschappers hebben een belangrijke ontdekking gedaan in de groentewereld. Groenten die in de supermarkt of bij de groenteboer liggen blijken allerminst dood en beschikken over een werkend dag- en nachtritme. Meer nog: een kool die in stukken wordt gesneden maakt pesticiden aan, net alsof hij wordt aangevallen.

Het wordt wellicht nog veel moeilijker om uw kinderen ervan te overtuigen dat ze groenten en fruit moeten eten. Amerikaanse wetenschappers hebben achterhaald dat worteltjes, sla, spinazie en andere groentesoorten nog leven als ze bij de groenteboer liggen. Na de oogst blijven groenten nog een week leven, terwijl ze stoffen aanmaken die hen beschermen tegen ongedierte. Natuurlijke pesticiden dus, met een specifieke smaak.

De groenten beschikken bovendien over een dag- en nachtritme. ‘s Avonds neemt de hoeveelheid pesticiden in de groenten af, waardoor sommige groenten bij daglicht gezonder zijn dan ’s avonds. Of dat groenten die ’s avonds werden ingevroren anders smaken dan ochtendvarianten. En er is meer: groenten die in een donkere koelkast of vaak in kunstlicht in een supermarkt hebben gelegen, raken hun dag- en nachtgevoel kwijt, met een jetlag tot gevolg. Die groenten kunnen op hun beurt weer anders smaken dan verse groenten bij de groenteboer.

‘De bevindingen zijn bijzonder belangrijk voor de manier waarop we met groenten omgaan’, zegt levensmiddelentechnoloog Ruud Verkerk van de Wageningen Universiteit in de Volkskrant. ‘De ene groente is ’s avonds gezonder, de andere misschien scherper of bitterder.’ Verkerk voegt eraan toe dat kolen zelfs tijdens het snijden plots extra pesticiden aanmaken. ‘Net alsof de kool wordt aangevallen.’

De resultaten van het onderzoek worden vrijdag gepubliceerd in het vakblad Current Biology. Bij groenten in blik is er geen sprake meer van leven: bij de bewerking worden de groenten zo verhit dat hun mechanisme helemaal ontregeld wordt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig