Brusselaars communiceren steeds meer via een combinatie van talen. Uit de Taalbarometer blijkt dat Brusselaars onderling een nieuwe omgangstaal gebruiken, met Frans als basis maar met invloeden van andere talen.

Het fenomeen kreeg al een naam: sociale wetenschappers spreken van ‘glocalisering’.

Uit de Taalbarometer 3 blijkt dat meer en meer Brusselse gezinnen meertalig zijn. Wat talenkennis betreft neemt vooral het Arabisch toe, de kennis van het Nederlands, Frans en Engels nemen af. Maar onderling communiceren de vele taalgroepen met elkaar in combinaties van die laatste drie talen of in een migrantentaal. Dat blijkt uit het tweede deel van de Taalbarometer dat het taalgebruik binnen het publieke en private domein aantoont.

Taalgebruik in de hoofdstad is niet langer een confrontatie tussen talen die de strijd aangaan met elkaar, zoals de communautaire kwestie telkens weer aantoont. Uit de taalbarometer blijkt dat de Brusselaars geen toekomst met Vlaanderen, noch met Wallonië zien zitten. In hun verenigingsleven is meertaligheid immers de norm. De meeste ondervraagden identificeren zich ook als Brusselaar. (belga)