‘Dringend nood aan betere coördinatie fertiliteitscentra’
N-VA-senator Elke Sleurs

Door een genetisch defect van een Deense spermadonor zijn in een fertiliteitscentrum in Gent twee kinderen geboren met de ziekte neurofibromatose. Voor N-VA senator Elke Sleurs toont dat ‘nog maar eens aan dat er dringend nood is aan een betere coördinatie van de fertiliteitscentra’.

In een persbericht wijst N-VA erop dat de uitvoeringsbesluiten die de coördinatie van de fertiliteitscentra mogelijk moeten maken er na zes jaar nog niet zijn. ‘De regering treuzelt’, vindt N-VA-senator Elke Sleurs, en ‘met de tragische gevolgen hiervan worden we nu vandaag geconfronteerd’.

Sleurs wijst erop dat ‘de wet van 2007 betreffende de medische begeleide voortplanting nochtans bepaalt dat deze coördinatie er moet komen’. De senator diende eind vorig jaar ook een eigen wetsvoorstel in voor de ‘invoering van een verplichte gestructureerde informatie-uitwisseling voorafgaand aan elke vruchtbaarheidsbehandeling’. Hiermee pleit ze voor een centrale registratie van elke vruchtbaarheidsbehandeling die wordt ondergaan.

Daarnaast roept Sleurs ook op om een maatschappelijk debat over anonieme spermadonatie te voeren. ‘Donorkinderen zijn al lang vragende partij om meer informatie over hun afkomst.’ Zelf werkt ze naar eigen zeggen aan een wetsvoorstel voor een centrale anonimiteitsinstantie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in