‘Donor screenen op tientallen erfelijke aandoeningen onbetaalbaar’
Foto: EPA

Spermadonoren worden enkel gescreend op mucoviscidose. Screenen op tientallen andere erfelijke aandoeningen is volgens professor Petra De Sutter (UGent), hoofd van de Afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent, 'niet betaalbaar of uitvoerbaar'. Maar als er bij de wensmoeder erfelijke aandoeningen gekend zijn, 'dan worden die ook onderzocht om te vermijden dat een match mogelijk wordt'.

‘Het risico op erfelijke aandoeningen is bijzonder klein, maar niet voorspelbaar of vermijdbaar, en dat geldt ook voor ‘real life’’, aldus De Sutter. ‘Je kan een donor niet screenen op tientallen erfelijke aandoeningen; dat zou niet betaalbaar of uitvoerbaar zijn.’

De Sutter zegt dat er niets mis is met de screening en verduidelijkt dat in het geval van de Deense spermadonor het AZ Sint-Lucas alle procedures correct volgde. ‘Wij krijgen overigens maandelijks berichten van donoren die geblokkeerd worden vanwege mogelijke aandoeningen, maar doorgaans wordt die achteraf gedeblokkeerd omdat bijvoorbeeld de erfelijke aandoening bij de moeder aanwezig was.’ Ruim twee jaar wordt het spermadonatieprogramma van het AZ Sint-Lucas gemeenschappelijk beheerd met het UZ Gent.

Grootschaligheid en anonimiteit

De Sutter roept op om in de discussie de problemen van grootschaligheid en anonimiteit afzonderlijk te behandelen. ‘Het probleem van de grootschaligheid, waarbij het zaad van een donor bij tientallen vrouwen gebruikt wordt, overstijgt het wettelijke Belgische kader, waar er een beperking van zes vrouwen geldt. Ik pleit daarom al langer voor een Europese registratie, zodat banken hun gegevens aan elkaar kunnen linken, en een beperking.’

De discussie van de anonimiteit mag volgens De Sutter niet gelinkt worden aan het uiteindelijke risico op genetische aandoeningen. ‘Doorgaans willen donorkinderen ook op zoek gaan naar andere kenmerken’, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in