Reynders: ‘Ook de paus bezocht Joods Nationaal Fonds’
Foto: BELGA

In de Kamer is minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan de tand gevoeld over de omstreden reis van prins Laurent naar Israël. Volgens de minister is de reis niet in strijd met zijn buitenlandbeleid.

Laurent ging naar Israël op uitnodiging van de milieuorganisatie Keren Kayemeth Le Israel (Joods Nationaal Fonds). Die organisatie krijgt kritiek uit sommige hoeken, omdat ze de rechten van de Palestijnen niet zou erkennen. Ex-premier Yves Leterme en minister-president Kris Peeters deden hem dat voor.

Groen-Kamerlid Eva Brems is verontwaardigd dat ‘iedereen daar een boompje plant bij de problematische organisatie’. Ze haalde vier grote bezwaren aan tegen de organisatie. Zo zou ze gronden opkopen in bezet gebied en op die manier meewerken aan de ‘illegale kolonisatiepolitiek’ van Israël.

‘Komt dat overeen met het respect voor mensenrechten in uw beleid?’, vroeg ze aan Reynders.

De minister wuifde de kritiek weg. Reynders zei dat België voorstander is van een tweestatenoplossing. ‘Dat betekent dat ook Israël een veilige plaats moet zijn.’

Hij herhaalde ook dat de reis van Laurent privé was zonder politieke contacten en somde een hele reeks personen op die al bij het Joods Nationaal Fons op bezoek zijn geweest, onder wie Winston Churchill, de paus, Angela Merkel en Ban Ki-moon.

‘Dat is de strategie van de organisatie om zich te legitimeren’, repliceerde Brems, die het respect voor mensenrechten in het beleid een theorie noemt. In de praktijk is dat volgens haar een ander verhaal.

Net als Eva Brems vindt Jean-Marie Dedecker (LDD) dat Laurents reis een politiek karakter heeft.