Toegevingen talibankantoor volstaan niet voor Afghaanse regering
Het bewuste kantoor van de Taliban in Doha. Foto: AP

Het kantoor dat de Taliban oprichtte in Qatar, blijft de gemoederen verhitten. De groepering verwijderde haar vlag en naamplaatje van het gebouw, maar dat volstaat niet voor de Afghaanse vredesonderhandelaars.

Dinsdag kondigde de Taliban aan een kantoor op te richten in de Qatarese hoofdstad Doha. De Verenigde Staten bevestigden het nieuws en verklaarden dat de vredesonderhandelingen over Afghanistan daar zouden plaatsvinden.

Dat was echter niet naar de zin van de Afghaanse president Hamid Karzai, die zich verzette tegen de titel ‘Islamitisch Emiraat van Afghanistan’ die op het naamplaatje prijkte en tegen de Talibanvlag die wapperde boven het domein. Na tussenkomst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werd de vlag verwijderd en het naamplaatje aangepast tot ‘Bureau voor Vredesonderhandelingen’.

De Afghanen zijn echter nog steeds niet gelukkig met het Talibankantoor. ‘Het is een soort van manifestering van de Taliban die we niet wensen’, verklaarde Muhammad Ismael Qasemyar, een lid van de Afghaanse Vredesraad, aan BBC.

De verklaringen van de Taliban bij de oprichting van het kantoor geven de Afghaanse regeringsvertegenwoordigers het gevoel dat de organisatie ook relaties tot stand wil brengen met internationale organisaties als de VN en een politieke afdeling wil oprichten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig