Muse gebruikte vooraf opgenomen tape
Foto: Koen Bauters

Op Werchter Boutique, dat dinsdag plaatsvond, viel het rocktrio Muse geregeld terug op een vooraf opgenomen tape. Op die tape stonden niet alleen extra geluidseffecten, maar ook drum- en gitaarpartijen die tijdens eerdere concerten waren ingeblikt. Als houvast voor de band en om het geluid wat aan te dikken.

“Geen enkele band geeft dat graag toe, maar bij Muse viel het op sommige moment wel héél erg op”, zegt Patrick Demoustier van PRG Productions, dat het geluid verzorgt van alle grote producties van Live Nation, de organisator van Rock Werchter. Hij vond het niet op het randje, maar los erover. “Maar ik weet dat tapes voor veel bands heel verleidelijk zijn”, aldus Demoustier, die bij Muse niet zelf achter de knoppen stond. Hij kwam er het geluidsniveau meten.

Demoustier heeft het over een trend. Meer en meer topartiesten wisselen tijdens een optreden livemuziek af met vooraf opgenomen stukken, iets wat in genres als r&b al langer aan de gang is. “Veel keuze hebben die groepen niet. De fans zijn verwend tegenwoordig. Ze verwachten een perfectie die onmogelijk te bereiken valt. Klinkt de muziek niet vol, strak en herkenbaar, dan zijn ze ontgoocheld. En de klant is koning”, zegt hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig