Vlaams steekspel over Europese houding in Oosterweeldossier
Foto: BELGA

Het actualiteitsdebat over de Antwerpse Oosterweelverbinding in het Vlaams Parlement is woensdag grotendeels uitgedraaid op een discussie over de beoordeling van het dossier door de Europese Commissie. Minister-president Kris Peeters wil zo snel mogelijk een formele uitspraak van Europa. Maar volgens oppositiepartij Open VLD zijn er vanuit Europa al negatieve signalen gekomen en zal de regering vergeefs wachten op een formele beslissing.

Nadat de Vlaamse regering in 2010 in het Oosterweeldossier besliste de Lange Wapper-brug te vervangen door tunnels, legde de Vlaamse regering een vraag voor aan Europa: mocht bouwconsortium Noriant, met wie er een voorakkoord was voor de bouw van het Oosterweelproject, toch al beginnen met een deel van de plannen die grotendeels ongewijzigd waren gebleven? Het gaat dan over de Scheldetunnel en werken op Linkeroever.

En zou die toewijzing aan Noriant beschouwd worden als staatssteun of niet? De regering baseerde zich daarvoor op een gelijkaardig dossier van de London Underground.

Minister-president ontkent dat Oosterweeldossier over verkiezingen wordt getild

Op aandringen van oppositiepartij Open VLD bevestigde Peeters dat de aanmelding via het Directoraat-Generaal Concurrentie van de Europese Commissie is doorgeschoven naar het Directoraat-Generaal Interne Markt. Volgens minister-president Kris Peeters is met Michel Barnier, Europees commissaris bevoegd voor Interne Markt, afgesproken dat er een formele beslissing zal genomen worden na nieuw overleg en na een contact met Peeters.

Maar volgens Open Vld komt er geen formele beslissing over de aanbesteding. Het DG Interne Markt toetst af aan het aanbestedingsrecht, maar zal geen formele beslissing nemen. ‘Als u op zo’n beslissing wacht, wacht u op Godot. U wacht omdat u zelf niet kan beslissen’, aldus fractieleider Sas van Rouveroij.

Peeters maakt zich sterk dat er wel een formele uitspraak van commissaris Barnier zal komen. ‘Ik zal tot mijn laatste snik vechten voor een formele uitspraak van de bevoegde commissaris’, aldus Peeters. De minister-president ontkende ook dat hij Europa zou ‘gebruiken’ om het heikele Oosterweeldossier ‘over de verkiezingen te tillen’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig