Laurent niet eerste die boom plant in Israël
Kris Peeters plantte in juni 2012 een boom aan het Kennedy Memorial Foto: belga

Dat prins Laurent in Israël een boom plant op uitnodiging van de omstreden organisatie Joods Nationaal Fonds (KKL), zorgt voor de nodige commotie. Toch is Laurent niet de eerste die dit doet. Yves Leterme en Kris Peeters gingen hem voor. 'Het is een gebruik voor staatshoofden en regeringsleiders', reageert Peeters.

Groen-kamerlid Eva Brems haalde in De Ochtend op Radio 1 aan dat zowel voormalig premier Yves Leterme als Vlaams minister-president Kris Peeters al een boom geplant hebben in Israël op uitnodiging van KKL. 

Brems wilde er haar punt mee illustreren dat Buitenlandse Zaken te ‘nonchalant’ omspringt met uitnodigingen van KKL. ‘Het is belangrijk te weten dat hun doelstelling in se discriminerend is’, zei Brems op Radio 1. Brems volgt hiermee de visie van Amnesty, die de KKL omschrijft als een 'inherent racistische organisatie'.

Gebruik

Ook minister-president Kris Peeters plantte tijdens zijn zending naar Israël in juni vorig jaar een boompje voor de organisatie. Dat gebeurde tijdens een korte ceremonie op een heuvel die door KKL was beplant met jonge bomen.

'Het is een gebruik dat staatshoofden en regeringsleiders bij hun bezoek een boom planten in een ceremonie van het Joods Nationaal Fonds', reageert Peeters.

'Hiermee betuigt men respect aan het ontstaan van de staat Israël, waartoe het Fonds met het actief bebossen van Israël heeft bijgedragen. Enkele voorbeelden van andere bewindslieden die een boom hebben geplant zijn Duits Bondskanselier Merkel in 2010, presidente Halonen van Finland in 2010 en Oostenrijks Bondskanselier Faymann in 2010.'

De minister-president laat ten slotte weten dat het bos waar hij een boom heeft geplant zich niet op controversieel gebied bevindt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig