Reynders: ‘Polemiek Laurent zorgt voor goede verkoop pers’
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Foto: BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) herhaalt dat de omstreden reis van prins Laurent in Israël privé is. ‘Als het parlement vindt dat leden van de koninklijke familie geen privéreizen meer mogen maken, moeten ze daarover maar een resolutie stemmen’, zei hij op de Franstalige radiozender Bel-RTL. Reynders vindt ook dat de pers vaak polemiek zoekt rond de koninklijke familie, omdat dat goed verkoopt.

'Het is de Belgische pers die er een semiofficiële reis van maakt (...). Men zoekt duidelijk zeer vaak polemiek rond de koninklijke familie. Ik denk ook dat de koninklijke familie papier doet verkopen... waarschijnlijk is dat belangrijk', zei de liberale vicepremier.

Kritiek

Laurent is in Israël op uitnodiging van op de milieuorganisatie Keren Kayemeth Le Israel (Joods Nationaal Fonds). Die organisatie krijgt kritiek uit sommige hoeken, omdat ze de rechten van de Palestijnen niet zou erkennen. De kwestie lokt de komende dagen ongetwijfeld vragen uit in het parlement.

Reynders herhaalt dat hij enkele weken geleden de prins 'twee evidente voorwaarden' heeft overgemaakt: Laurent moest het privékarakter van de reis respecteren en mocht geen enkel politiek contact hebben. De minister wou op die manier een herhaling voorkomen van de omstreden Congo-reis die de prins in 2011 maakte.

Daarmee zit de rol van Buitenlandse Zaken erop, zegt Reynders. Als het parlement verder wil gaan, moet het daarvoor maar de nodige initiatieven nemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig