Voormalige Fortis-top krijgt boetes tot 400.000 euro
Herman Verwilst, Jean Pierre Votron en Gilbert Mittler kijken aan tegen een boete tot 400.000 euro. Foto: BELGA

De toezichthouder op de financiële markten FSMA legt Ageas en de oude Fortis-toplui Verwilst, Mittler en Votron een boete op voor misleidende communicatie door voorganger Fortis. De zaak gaat terug tot 2008, toen Fortis een deel van ABN Amro kon inlijven.

Ageas meldt vanmorgen dat het een boete van een half miljoen euro krijgt. De verzekeraar zegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Oud-ceo Jean-Paul Votron en financieel directeur Gilbert Mittler kregen een boete van 400.000 euro opgelegd. De opvolger van Votron, Herman Verwilst krijgt een boete van 250.000 euro, vernam onze redactie. Votron en Verwilst hebben beiden al bevestigd in beroep te gaan.

De FSMA wil voorlopig geen commentaar geven. De toezichthouder doet dit pas na het verstrijken van de wettelijke termijn waarbinnen beroep kan worden aangetekend. De precieze inhoud van de uitspraak wordt dus pas over een maand publiek.

Volgens Ageas verwijt de toezichthouder Fortis dat het tussen mei en juni 2008 beleggers te laat of onjuist heeft ingelicht over een aantal zaken die betrekking hadden op de desastreus uitgedraaide overname van ABN Amro. Die informatie had betrekking op de verwachte solvabiliteit na de overname, het succes van de uitgevoerde kapitaalverhoging en de voorwaarden die de Europese Commissie heeft opgelegd.

De AFM, de Nederlandse tegenhanger van de FSMA, had al in 2010 een gelijkaardige uitspraak gedaan. Ook daar ging Ageas in beroep tegen de boete. Die procedure loopt nog.