De organisatie Keren Kayemeth Le Israël (KKL) is niet zomaar een milieu-organisatie. Het is de grootste grondbeheerder van Israël en heeft een zionistisch verleden.

De KKL werd in 1901 opgericht door zionisten en had als doel land op te kopen in de destijds gekoloniseerde Palestijnse gebieden. Het werd daarvoor gefinancierd door Joodse diaspora. Ook na de onafhankelijkheid van Israël in 1948 bleef de KKL doorgaan met het verwerven van grond.

Bij veel Israëliërs is de KKL erg geliefd omdat het tientallen parken en bossen beheert en netjes onderhoudt. Jaarlijks ontvangt ze 1 tot 1,3 miljoen bezoekers. Die groenzones kwamen er echter niet vanzelf. De KKL plantte zo’n 300.000 bomen, legde wegen aan en ontsloot zo gebieden waar voorheen alleen zand en rotsen waren.

Dorpen

Alleen zijn een aantal van die groengebieden aangelegd op plaatsen waar 86 Palestijnse dorpen stonden. Na de onafhankelijkheid in 1948 werden de dorpen neergehaald door Israëlische bulldozers. Op andere plaatsen, in de Negev-woestijn, woonden dan weer Bedoeïnen die werden verjaagd.

Vandaag is er in Israël veel kritiek op het dubbelzinnige karakter van de KKL. De organisatie wordt wat zijn grondbeheer betreft als een politiek instrument gebruikt, klinkt het. Tegelijk ontsnapt ze aan elke controle omdat het een privé-organisatie is. Zo groeide de jongste maanden de kritiek op de exuberante salarissen van de KKL-beheerders en het feit dat de organisatie veel winst maakt door gronden als bouwgrond te verkopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig