Axel Buyse ontvangt Orde van de Vlaamse Leeuw 2013
Axel Buyse

De topdiplomaat en voormalige chef Buitenland van De Standaard Axel Buyse wordt de nieuwe drager van de Orde van de Vlaamse Leeuw. Hij ontvangt die ‘als erkenning van een consequente en kordate houding in de sociale en culturele ontvoogding van de Vlaamse gemeenschap’.

In een persbericht lauwert Prof. Matthias Storme, voorzitter van de Orde van de Vlaamse Leeuw, de 58-jarige Kortrijkzaan. Zijn rol als Permanent Vertegenwoordiger van de Vlaamse regering bij de Europese Unie is volgens Storme een ‘niet te onderschatten post’.

Ook An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa, die elk jaar de toekenning van de Orde van de Vlaamse Leeuw organiseert, toont zich ‘bijzonder gecharmeerd door de discrete maar doelgerichte manier waarop de laureaat zich voor Vlaanderen engageert op de internationale scène’.

De Orde werd in 1971 voor de eerste maal uitgereikt aan Ernest Soens, toenmalig burgemeester van Strombeek-Bever die in de bres stond voor het Vlaamse karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel. Nu is het de beurt aan de voormalige leraar geschiedenis en economie buitenlandjournalist en -chef bij De Standaard.

De huldiging van Axel Buyse kadert binnen de openingszitting van de 11-daagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag en vindt plaats op 29 juni om 17 uur in het Stadhuis van Sint-Niklaas.