Vlaamse belastingbetaler draait niet op voor faillissement Alfacam
Foto: belga
Via de vennootschap Gigarant staat de Vlaamse regering borg voor 16,4 miljoen euro van de openstaande schulden. Vlaams minister-president Kris Peeters schatte het verlies voor die vennootschap eerder al op 8 miljoen euro. Moet de Vlaamse belastingbetaler daarvoor opdraaien?

In april verklaarde Kris Peeters al dat hij de waarborg die aan Alfacam werd verleend via de vennootschap Gigarant zo min mogelijk wil aanspreken. Volgens Peeters zou de vennootschap bij het faillissement ‘slechts’ 8 miljoen euro verloren zijn. De waarborg kan immers deels gerecupereerd worden via de verkoop van activa.

Peeters haastte zich toen al om te benadrukken dat dit verlies niet op de schouders van de Vlaamse belastingbetaler terechtkomt. De vennootschap Gigarant beschikt immers over een vermogen van meer dan 300 miljoen euro en kan dus tegen een stootje.

Alfacam stond voor 20,5 miljoen euro in het rood bij de banken.

Personeel

Bij de overname van Alfacam door Euro Media Group (EMG) verdwijnt het merendeel van de banen. Toch zouden ongeveer 25 werknemers aan de slag kunnen blijven. Bij een vorige operatie hadden de curatoren reeds 36 banen geschrapt op een totaal van 96 werknemers. Vooral in de ondersteunende functies van het televisiebedrijf, zoals de verkoop en de administratie, werd er gesnoeid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig