‘Kans op succes is miniem voor Boël’
Foto: Photo News

Delphine Boël zal quasi zeker bot vangen als ze koning Albert II wil dwingen om naar voor te treden als haar juridische vader. Dat zegt professor Frederik Swennen, specialist familierecht aan de Universiteit Antwerpen. Zelfs als dat toch zou gebeuren, kan Boël nooit aanspraak maken op de troon, bevestigt grondwetspecialist Paul Van Orshoven (KU Leuven).

“In afstammingszaken zal de rechter bijna altijd een DNA-test bevelen”, zegt professor Swennen. “Niemand kan echter worden verplicht om daar ook daadwerkelijk aan mee te werken.”

Wat de rechter wel kan doen is conclusies trekken uit de weigering van de vermoedelijke vader. “Hij heeft dan de mogelijkheid om iemand ook zonder DNA-test juridisch tot vader te verklaren”, zegt Swennen. De professor schat de kansen van Boël echter zeer miniem in. “Ze heeft al een juridische vader en een persoon kan maar één vader hebben. Misschien wil ze enkel vastgesteld zien dat koning Albert haar verwekker is.”

Zelfs als Albert II Delphine Boël als zijn dochter zou erkennen, heeft dat volgens professor Paul Van Orshoven geen enkel gevolg voor de troonopvolging. “Enkel de wettelijke nakomelingen van koning Leopold I maken aanspraak op de troon. Dat kan Delphine Boël nooit worden. Bij de opstelling van de grondwet is wellicht al rekening gehouden met de mogelijkheid van buitenechtelijke kinderen.”

Volgens Van Orshoven zal de koning ook nooit in persoon voor de rechter moeten verschijnen. “In de grondwet staat dat de koning onschendbaar is.”

Swennen betwijfelt echter of het onmogelijk is de koning te laten verschijnen. “Koning Leopold II is ooit voor een rechtbank verschenen in een zaak tegen zijn dochters”, weet hij.