‘Geen mensen bewapenen die ingewanden opeten’
Foto: REUTERS

De westerse landen moeten geen wapens sturen naar de Syrische rebellen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd na afloop van een ontmoeting met de Britse premier David Cameron.

Poetin en Cameron zaten aan de vooravond van de G8-top samen over de burgeroorlog in Syrië. Op een persconferentie achteraf zei Poetin dat het niet nodig is mensen te steunen die hun vijanden vermoorden en vervolgens de ingewanden opeten. Poetin verwees daarmee naar een filmpje dat enkele weken geleden opdook waarin een Syrische opstandeling het hart van een gedode militair leek op te eten.

Poetin zei verder ook dat zijn land geen enkele wet of resolutie overtreedt door wapens te leveren aan de ‘legitieme’ regering van Syrië.

De Britse premier Cameron van zijn kant herhaalde dat hij met Poetin van mening verschilt inzake Syrië, maar dat iedereen hetzelfde resultaat wil: een snel einde aan het bloedvergieten.

De Britse vice-premier Nick Clegg zei zondagmiddag in de Andrew Marr-show op BBC al dat het bewapenen van Syrische rebellen niet de juiste oplossing is om het conflict in Syrië op te lossen. ‘Op dit moment leveren we geen wapens. Als we dat hadden gewild dan hadden we het gedaan, maar we denken niet dat het op dit moment de juiste oplossing is,’ aldus Clegg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig