Britten bespioneerden deelnemers G20
Foto: AFP

De Britse inlichtingendiensten hebben tijdens twee bijeenkomsten van de G20 in 2009 politici en diplomaten van de andere deelnemende landen bespioneerd. Dat meldt The Guardian.

Dat er op internationale topontmoetingen wordt gespioneerd is al langer een publiek geheim. Maar nooit eerder waren er harde bewijzen voor te vinden. Die bewijzen zijn wel te vinden in de documenten die klokkenluider Edward Snowden aan The Guardian doorspeelde.

Volgens die documenten zou de Britse inlichtingendienst GCHQ tijdens de G20-bijeenkomsten in april en september 2009 op verschillende manieren de andere delegaties hebben bespioneerd. Volgens de krant maakte de Britse GCHQ onder meer gebruik van valse internetcafés om het mailverkeer van de aanwezingen te monitoren. Daarnaast werd ook de beveiliging van de Blackberrys van de aanwezigen gekraakt en zouden 45 specialisten de klok rond het telefoonverkeer van alle aanwezigen hebben gevolgd.

Onder meer de Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek en de Russische president Dmitri Medvedev zouden bijzondere aandacht van de inlichtingendienst genoten hebben. Bij de Turkse delegatie wilde men vooral op de hoogte zijn van de wil van Turkije om samen te werken met de andere G20-landen. In het geval van Medvedev was men vooral geïnteresseerd in de telefoontjes die hij pleegde met Moskou.

Volgens de documenten die The Guardian kon inkijken zouden een aantal Britse topministers op de hoogte geweest zijn van de praktijken.

De onthulling komt erg ongelegen voor Groot-Brittannië. Maandag en dinsdag vindt een G8-top plaats in het Noord-Ierse Fermanagh. Alle aanwezige landen waren ook aanwezig op de twee topontmoeting in 2009.

Lees meer bij The Guardian

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig