Terwijl de wereld focust op Turkije en Syrië beleeft ook Brazilië onrustige tijden na betogingen tegen de verhoging van de prijzen voor het openbaar vervoer.

De protesten begonnen enkele dagen geleden toen de overheid bekend maakte dat de prijs van de tickets voor het openbaar vervoer met 0,20 real zouden stijgen tot 3,20 real (1,13 euro). Duizenden Brazilianen trokken daarop de straat op om hun te protesteren tegen de maatregelen. Ook in Rio de Janeiro kwamen enkele duizenden mensen op straat.

De prijsverhoging is voor veel mensen de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. De Braziliaanse president Dilma Roussef verloor de voorbije maanden flink aan populariteit. Heel wat mensen zijn ontevreden over de omvangrijke corruptie in het land en de miljarden die worden gepompt in de organisatie van het WK Voetbal in 2014 terwijl heel wat mensen in diepe armoede leven.

Gisteren werd er ook geprotesteerd bij de start van de Confederations Cup. Net als in Turkije greep ook in Brazilië de politie hardhandig in met onder meer rubberkogels, waterkanonnen en pepperspray.

Een Braziliaan postte onderstaande video op Youtube waarin hij de wereld oproep om niet blind te blijven voor de situatie in Brazilië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig