In de Turkse grootstad Istanbul zijn zondag tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de conservatief-islamitische premier Recep Tayyip Erdogan.

Na een oproep van de protestbeweging probeerden demonstranten uit omliggende stadsdelen in de richting van het door de politie afgegrendelde Taksim-plein te raken, aldus ooggetuigen.

In meerdere wijken zijn er hevige rellen tussen betogers en politie. In de naar het Taksim-plein leidende Istiklalstraat probeerde de politie urenlang tevergeefs met het waterkanon en traangas duizenden demonstranten te verdrijven. “Taksim is overal, overal is er verzet”, riepen de betogers.

Zondag sloten zich opnieuw duizenden voetbalfans bij het protest aan. Zij probeerden van het stadion van Besiktas op het Taksim-plein te komen.

Twee van de grootste Turkse vakbonden hebben zondag aangekondigd maandag landelijk een algemene staking te houden uit protest tegen het politiegeweld tegen demonstranten en om het onmiddellijk einde van dat geweld te eisen. Het gaat om de vakbonden DISK en KESK.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig