De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft internationale media aangewreven vals over zijn land te hebben bericht. Intussen proberen duizenden betogers opnieuw op het Taksimplein te raken.

In een toespraak tot honderdduizenden aanhangers van zijn conservatief-islamitische regeringspartij AKP beschuldigde hij zondag de Britse BBC en de Amerikaanse nieuwszender CNN en het persbureau Reuters van desinformatie. 

Erdogan zei ook dat het zijn "plicht" was het Taksim-plein in Istanboel "schoon te maken". "Ik had gezegd dat het genoeg was geweest. Het was onverdraagbaar geworden. Gisteren (zaterdag) heeft de operatie plaatsgevonden en is (het Gezi-park en het Taksim-plein) schoongeveegd (...) Het was mijn plicht als eerste minister".

Erdogan haalde ook zwaar uit naar de betogers en omschreef hen opnieuw als terroristen en plunderaars. Hij verwees ook naar het dagelijkse protest van oudere mensen die lawaai maken met potten en pannen. 'Het echte Turkije is niet het Turkije dat 's avonds met de potten rammelt.'

Ironisch genoeg klonk het protest met potten en pannen in de uren nadien luider dan ooit.

Opnieuw protest

 In Istanbul zijn vanmiddag intussen duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen Erdogan.  Na een oproep van de protestbeweging probeerden demonstranten uit omliggende stadsdelen in de richting van het door de politie afgegrendelde Taksim-plein te raken.

In meerdere wijken zijn er hevige rellen tussen betogers en politie. In de naar het Taksim-plein leidende Istiklalstraat probeerde de politie urenlang tevergeefs met het waterkanon en traangas duizenden demonstranten te verdrijven. “Taksim is overal, overal is er verzet”, riepen de betogers.

Zondag sloten zich opnieuw duizenden voetbalfans bij het protest aan. Zij probeerden van het stadion van Besiktas op het Taksim-plein te komen.

Twee van de grootste Turkse vakbonden hebben zondag aangekondigd maandag landelijk een algemene staking te houden uit protest tegen het politiegeweld tegen demonstranten en om het onmiddellijk einde van dat geweld te eisen. Het gaat om de vakbonden DISK en KESK.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig