Rui Costa heeft de puntjes op de ‘i’ gezet in de Ronde van Zwitserland. In de slottijdrit met finish op de Flumserberg toonde de Portugees zich in zijn tweede ritoverwinning de snelste voor Tanel Kangert en Bauke Mollema. De Zwitserse leider Mathias Frank moest bijna twee minuten toegeven op de Portugees en viel zelfs van het eindpodium.

De renners kregen in de afsluitende tijdrit van de Ronde van Zwitersland over 26,8 kilometer een vlakke aanloop geserveed, waarna een slotklim van zo’n tien kilometer wachtte. Met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent besloten heel wat renners voor aanvang van de klim hun tijdritfiets in te wisselen voor een klimexemplaar.

Daryl Impey verraste als spurter met een eerste toptijd, maar Andreas Klöden opende de echte debatten om de dagzege met een stevige richttijd voor de klassementsrenners die nog moesten volgen. Vandewalle verraste onderweg vriend en vijand door ruim onder de tussentijd van Klöden te gaan, maar de Duitser had duidelijk beter ingedeeld. Toch maakte Vandewalle, net zoals De Weert, die ook een prima tijd realiseerde, duidelijk dat hij uitstekend in vorm is in aanloop naar het Belgisch Kampioenschap volgende week in La Roche.

Peter Sagan

Ook Peter Sagan bewees opnieuw zijn uitstekende vorm. Zelfs in deze zware tijdrit kon de Slovaak zich meten met de besten en nestelde hij zich met een betere tijd dan Klöden aan de top. Ondertussen was ook de top tien van start gegaan met leider Mathias Frank die een voorsprong van dertien seconden op Rui Costa moest zien vast te houden. De Portugees leek onderweg goed op weg de eindzege naar zich toe te trekken, maar verloor tijd bij een slechte fietswissel aan de voet van de slotklim. Tejay Van Garderen, die in de stand op meer dan een minuut van ploeggenoot en leider Frank stond, leek aanvankelijk mee te gaan strijden voor de eindzege, maar de Amerikaan kwam onderweg zichzelf tegen en verloor uiteindelijk ruim een minuut op de latere winnaar.

Costa opnieuw eindlaureaat

Ondertussen veegde Tanel Kangert, die onderweg al uitstekend op gang was, iedereen van de tabellen. Mollema reed een erg goed beklimming, maar kwam net tekort om de Est van de troon te stoten. Dat lukte de Portugees Rui Costa. De eindwinnaar van vorig jaar zette op de slotklim de puntjes op de i door niet alleen opnieuw de eindzege op zijn naam te schrijven, maar ook de afsluitende tijdrit te winnen. Mathias Frank, die zes dagen in de gele leiderstrui had gereden, moest bijna twee minuten toegeven op Rui Costa en viel terug naar de vijfde plaats in het eindklassement. Mollema en Kreuziger maken naast Rui Costa het eindpodium uit.

Uitslag:

1 Rui Alberto DA COSTA 51:56
2 Tanel KANGERT +21
3 Bauke MOLLEMA +29
4 Jean-Christophe PERAUD +42
5 Andrey AMADOR +43

Eindklassement:

1 Rui Alberto DA COSTA in 31:08:11
2 Bauke MOLLEMA + 1:02
3 Roman KREUZIGER +01:10
4 Thibaut PINOT +01:26
5 Mathias FRANK +01:43

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig