Spoorbonzen hebben  riante ontslagregeling
Foto: BDW

NMBS-toplui die hun job verliezen door de hervorming van de NMBS-structuur, moeten maar een beetje inleveren. De rest krijgt riante ontslagvergoedingen. Die van Marc Descheemaecker overstijgt zelfs het miljoen. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

Deze week publiceerden de drie spoormaatschappijen in alle stilte hun jaarverslagen. In een hoekje daarvan staan de lonen van de toplui, samen met hun ontslagvergoeding. Die is niet onbelangrijk, want minstens één van de drie toplui verdwijnt. De regering zal immers slechts twee spoormaatschappijen behouden.

De overkoepelende NMBS-holding verdwijnt. Maar het is daarom niet zeker dat net die toplui moeten opkrassen. Topman Jannie Haek (SP.A) is gewezen kabinetschef van vicepremier Johan Vande Lanotte en wordt in Wetstraatkringen het meest getipt als de nieuwe NMBS-baas.

De huidige NMBS-topman, Marc Descheemaecker, lijkt weinig kans te maken om zijn job te behouden. Als hij ontslagen wordt, krijgt hij wel een ontslagvergoeding van twee jaarweddes, zo lezen we in het jaarverslag van de NMBS. Dat is meer dan een miljoen euro. Mocht Haek het onderspit delven, dan krijgt hij anderhalf jaarloon, ook goed voor meer dan driekwart miljoen euro.

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) liet al herhaaldelijk horen dat die hoge ontslagvergoedingen hem niet zinnen. Maar veel anders dan ze te betalen, kan hij niet doen. Wel wil Labille bij de nieuwe contracten in veel lagere lonen voorzien.

Naast Haek moeten de directeurs-generaal van de NMBS-holding voor hun job vrezen. Maar ook zij worden niet tot de bedelstaf veroordeeld. Sven Audenaert (SP.A), Vincent Bourlard (PS) en Michel Bovy (CD&V) behouden bij afloop van hun mandaat de graad van directeur, zo lezen we in het jaarverslag van de holding. Op de ene of andere manier krijgen zij dus wellicht een job in de nieuwe structuur.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig