Opnieuw rellen in Istanbul en Ankara
In Istanbul blijft het onrustig. Het Taksimplein werd vannacht door de politie ontruimd dus heeft het protest zich naar andere delen van de stad verlegd. Foto: EPA
In de Turkse stad Istanbul zijn politie en demonstranten opnieuw slaags geraakt. In de winkelstraat Istiklal die naar het Taksimplein leidt, zette de politie zondagmiddag waterkanonnen en traangas in. Opstootjes worden ook gemeld in de hoofdstad Ankara.

Na de zware confrontaties van zaterdagnacht blijft de situatie in de metropool Istanbul gespannen. De islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP van premier Recep Tayyip Erdogan bereidt voor zondagavond een grote meeting in de stad voor.

Het Taksimplein en het Gezipark werden zaterdagavond met veel machtsvertoon schoongeveegd. De politie houdt de plekken zondag afgesloten. Op het Taksimplein ruimden arbeiders zondagvoormiddag de laatste restanten van het protestkamp op.

Volgens de Turkse media stuurde de regering ter versterking van de politie ook eenheden van de militair uitgeruste gendarmerie de straten op. Volgens Turkse media zijn agenten uit andere provincies van het land opgevorderd om in Istanbul versterking te bieden

Istanbul beleefde met de hardhandige ontruiming van het Gezipark een van de meest gewelddadige nachten sinds het begin van de protesten een kleine drie weken geleden. Volgens de protestbeweging raakten honderden mensen gewond.

Ook in de Turkse hoofdstad Ankara blijft het onrustig en voeren demonstranten vandaag actie tegen het beleid van premier Erdogan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig