De Gucht: ‘Vlaanderen heeft van Oosterweel onontwarbaar kluwen gemaakt’
Europees commissaris Karel De Gucht. Foto: AFP

De Vlaamse regering zal wellicht van Europa een nieuwe aanbesteding moeten uitschrijven voor de Oosterweelverbinding. Dat heeft eurocommissaris Karel De Gucht zondag gezegd in het Eén-programma ‘De Zevende Dag’. De Gucht had forse kritiek op de manier waarop de Vlaamse overheid het dossier beheerst. ‘Vlaanderen heeft van de Oosterweelverbinding een onontwarbaar kluwen gemaakt’, klonk het.

De Oosterweelverbinding zou oorspronkelijk een combinatie van tunnels en een brug (de Lange Wapper) worden. De Vlaamse regering koos het consortium Noriant om die verbinding te bouwen. Maar na een referendum tegen de brug zijn de plannen gewijzigd in een constructie met enkel tunnels, zonder brug. De Europese Commissie moet nog beslissen of Noriant die tunnels mag bouwen of er een nieuwe aanbesteding moet komen.

Wellicht wordt het dat laatste, bevestigde De Gucht. ‘Tenzij de Vlaamse regering kan aantonen dat het (na een nieuwe aanbesteding) opnieuw Noriant zou worden. De Vlaamse regering heeft dat nog niet gedaan’, zegt de liberale eurocommissaris.

Concessie

Een tweede ‘Europees’ probleem met de Oosterweelverbinding is volgens De Gucht de concessie met BAM/Liefkenshoektunnel. Vlaanderen werkt via zo’n concessie om de kost van het infrastructuurplan uit de begroting te houden. Maar die concessie had gegund moeten worden, tenzij de BAM/Liefkenshoektunnel onderdeel zou uitmaken van de Vlaamse overheid. In dat laatste geval kan de Oosterweelverbinding niet uit de begroting worden gehouden.

De eurocommissaris sprak van een ‘jeu de dupes’. ‘Men schuift de hete appel (sic) door. Maar wie heeft de appel op het vuur gelegd? Dat is de Vlaamse regering. Ik vind het flauw dat men dit nu in de bak van de Europese Commissie legt.’ (belga)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig