Protestkamp Gezipark wordt opgeruimd
Het lege Taksimplein zondagmorgen. Foto: AFP

Na de hardhandige ontruiming van het Taksimplein en het Gezipark zaterdagnacht in de Turkse stad Istanbul ruimen de ordediensten het protestkamp in het Gezipark op. Elders in de Turkse metropool is het nog steeds onrustig.

Bij het politie-optreden in Gezipark zaterdagavond raakten heel wat demonstranten gewond. De regering heeft het over 29 gewonden, van wie niemand er erg aan toe zou zijn. Volgens de gouverneur van Istanbul in een tweet droegen sommige demonstranten ook vuurwapens. Twee veiligheidsmensen zouden zijn geraakt. 

Het collectief ‘Solidariteit Taksim’, dat het protest tegen de Turkse premier Erdogan leidt, hekelt het brutale geweld dat werd gebruikt door de ordediensten. ‘Deze aanval door de politie moet stoppen. Het is de politieke partij die aan de macht is, die verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen van vandaag en morgen’, staat in een persbericht.

Het Gezipark wordt vanmorgen intussen opgeruimd. Alle sporen van de protestbeweging die twee weken in het park kampeerde, worden uitgewist. Het park is voorlopig niet meer toegankelijk.

Gewond

Veel betogers vluchtten na het politie-optreden in Gezipark de nabijgelegen hotels in, zoals het Hilton en Divan hotel. In dat laatste werd de lobby gebruikt om gewonde demonstranten te verzorgen. Maar volgens het collectief werden de betogers ook daar lastig gevallen door agenten.

Volgens de Turkse krant Hurriyet hebben de betogers zich verspreid over verschillende delen van de stad, waar het tot een kat-en-muisspel kwam met de ordediensten. Er werd gedemonstreerd in andere stadsdelen van Istanbul, onder meer in het Aziatische Kadikoy-district en in de Europese wijk Etiler. Mensen sloegen er op potten en auto’s claxonneerden om hun ongenoegen te uiten.

Terrorist

De Turkse EU-minister Egemen Bagis gooit intussen nog wat olie op het vuur. Volgens Hurriyet verklaarde hij in een televisie-interview dat iedereen die nog op het Taksimplein demonstreert, zal beschouwd worden als een terrorist. Hij verweet de buitenlandse media het protest in Turkije te overdrijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig