Internationale gemeenschap hoopt op snelle oplossing kernprogramma Iran
De gematigde Hassan Rouhani wordt de nieuwe president van Iran. Foto: AFP
De internationale gemeenschap hoopt dat de verkiezing van de gematigde Hassan Rohani als nieuwe president van Iran tot een diplomatieke oplossing zal leiden voor het omstreden kernprogramma van het land. Dat bleek zaterdagavond uit de eerste reacties na de onverwachte verkiezingsoverwinning.

De Verenigde Staten zegden dat ze 'klaar staan om rechtstreeks samen te werken met Teheran over de kwestie'. Het Witte Huis hamerde er wel op dat het de bedoeling blijft een diplomatieke oplossing te vinden om de ongerustheid bij de internationale gemeenschap weg te nemen.

Ook het hoofd van de Europese diplomatie, Catherine Ashton, zei zaterdagavond dat ze vastbesloten blijft om met de nieuwe leiding van Iran samen te werken 'voor een snelle diplomatieke oplossing'. Ashton leidt de onderhandelingen in naam van de groep 5+1 (VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland).

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon feliciteerde de nieuwe president en zei te hopen dat het land een constructieve rol zal spelen in de regio en op internationaal vlak.

Groot-Brittannië riep de Iraanse president op om een nieuwe weg in te slaan, door constructief samen te werken met de internationale gemeenschap. Ook Frankrijk zegt klaar te staan om het dossier van het kernprogramma te bespreken met Rowhani. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, trad zijn collega’s bij door te hopen op 'hervormingen en een constructief buitenlands beleid'.

Maar het is algemeen bekend dat het de Iraanse geestelijke leider Ali Khamenei is die de touwtjes in handen heeft, wat de hoop op verandering doet slinken.

Intussen werd de overwinning van Rohani gevierd. In de hoofdstad Teheran kwamen duizenden mensen op straat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig