Hassan Rohani verkozen tot nieuwe president Iran
De gematigde kandidaat Hassan Rowhani. Foto: AFP

De gematigde en hervormingsgezinde kandidaat Hassan Rohani heeft de Iraanse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij behaalde een absolute meerderheid in de eerste stemronde, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Teheran laten weten.

De 64-jarige Hassan Rohani, lid van het hervormingsgezinde kamp, had bij het tellen van de stemmen als snel een ruime voorsprong. Uiteindelijk klokte hij af op bijna 8,5 miljoen voorkeursstellen of 50,68 procent van de stemmen.

Dat betekent dat er een eind komt aan acht jaar van conservatief bewind onder ahmoed Ahmadinejad die, zoals de grondwet dat voorschreef, zich niet meer kandidaat mocht stellen.

De Iraniërs konden vrijdag kiezen tussen zes kandidaten om huidig president Ahmadinejad op te volgen. De opkomst vrijdag bedroeg ruim 72 procent.

Rohani's dichtste rivaal, de conservatieve burgemeester van Teheran Mohammad-Bagher Ghalibaf strandt op de tweede plaats, gevolgd door hardliner Saeed Jalili en voormalig commandant van de Revolutionaire Garde, Mohsen Rezai.

Nieuwe wind

De nieuwbakken president is hoofdonderhandelaar geweest in de gesprekken met het westen over het nucleair programma van Iran. In zijn nieuwe functie wil hij een einde maken aan het internationale isolement van zijn land. Het westen verdenkt er Teheran van onder de dekmantel van civiel onderzoek aan atoomwapens te werken.

Rohani wil zowel inzake binnenlands als buitenlands beleid een nieuwe wind doen waaien, maar op een breuk in het beleid van de islamitische republiek hoeven we niet te wachten. Strategische dossiers zoals het nucleaire en de internationale relaties staan nog altijd onder de directe bevoegdheid van de hoogste geestelijke leider sinds 1989, ayatollah Ali Khamenei.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig