De vrijdagpreek in “De Koepel” in Borgerhout werd volledig beheerst door het nieuws dat de moskee zijn subsidies kwijt raakt wegens zijn vermeende radicale karakter. Imam Sulayman van Ael betwistte die aantijging met klem.

‘Ik heb nooit opgeroepen tot geweld, ik heb nooit gezegd dat mensen naar Syrië moeten gaan en ik vind het heel erg dat deze moskee als radicaal wordt afgeschilderd’, zei hij in zijn preek die live te volgen was op internet.

De Koepel is naar eigen zeggen de meest transparante moskee van België: er worden rondleidingen georganiseerd, de preken zijn in het Nederlands en kunnen ook via het internet gevolgd worden. Dat uitgerekend De Koepel nu als radicaal bestempeld wordt, vindt het bestuur onbegrijpelijk. Via een petitie hoopt het zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen van mensen die bereid zijn om het verdraagzame karakter van de moskee te bevestigen.

Facebook

De imam ontkende in zijn preek in alle toonaarden dat hij en zijn moskee radicaal zijn. ‘Roep ik op tot geweld? Nee. Heb ik mensen aangezet om in Syrië te gaan vechten? Nee.’ Hij riep iedereen die aan hem twijfelde op om zijn teksten op zijn Facebookpagina te lezen en om zijn preken op YouTube te beluisteren.

Daaruit blijkt volgens hem duidelijk dat hij helemaal niet radicaal is, integendeel zelfs. ‘Wij organiseren een lentepoets, meisjes moeten in deze moskee geen hoofddoek dragen en ik vind ook dat meisjes niet hoeven te trouwen met mannen die veel te oud voor hen zijn. Is dat radicaal? Ik vind wel dat moslims hun eigen identiteit mogen behouden, maar is dat radicaal?’

‘Als het hebben van een baard radicaal is, dan zijn heavy metalfans ook radicaal. Is het dragen van een kleed radicaal? Dan zijn andere religieuze figuren ook radicaal.’ Sulayaman van Ael noemt zich een geïntegreerde moslim. ‘Ik rij met de moto, ik speel graag snooker, ik hou van biefstuk friet. Ik ben een Vlaamse moslim. Ik kan niet meer geïntegreerd zijn’, klonk het.

Bezoekers verbaasd

Ook de bezoekers van de moskee zijn verbaasd over de beslissing van Geert Bourgeois over de subsidies. Volgens hen wordt er net voor verdraagzaamheid gepleit, zeggen ze aan de VRT-radio. ‘Ik voel me hier welkom, zelfs al draag ik geen hoofddoek’, klonk het. ‘Deze beslissing verbaast me ten zeerste.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig