Milquet: ‘Ambtelijk schrappen kan, maar misschien niet doeltreffend’
Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) betwijfelt of het ambtelijk schrappen van Antwerpse jongeren die in Syrië strijden wel doeltreffend is. Maar een burgemeester heeft wel die bevoegdheid, zegt ze op Radio 1.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil 22 geradicaliseerde moslims die in Syrië zijn gaan strijden van het bevolkingsregister schrappen. Zo verliezen ze al hun sociale rechten en wil de burgemeester hen duidelijk maken dat ze niet meer welkom zijn in de stad.

Een burgemeester heeft het recht om iemand uit het bevolkingsregister te schrappen wanneer die persoon niet meer in de gemeente woont, bevestigt minister Joëlle Milquet op Radio 1. Die schrapping is op basis van de gemeentewet de bevoegdheid van de gemeente.

‘Op basis van een verslag van de lokale politie kunnen de burgemeester en de schepenen iemand ambtelijk schrappen als ze bewijs hebben dat die persoon niet meer in de gemeente woont. Dat is een gewone toepassing van de wet.’

Maar ze betwijfelt of de maatregel veel zal uithalen en Syriëstrijders zal afschrikken. ‘Dat kan een argument zijn, maar dat is misschien niet zo doeltreffend.’

Ook onze Wetstraatredacteur Maarten Goethals twijfelt aan het effect van de maatregel:

De namen schrappen van gewelddadige Syrië-strijders: een wonderoplossing van Bart De Wever? Verre van. Omdat de maatregel wellicht totaal geen indruk maakt op geradicaliseerde jongeren, die bereid zijn te sterven en hun leven te geven voor hun geloof of een ander hoger ideaal. Dan maakt een ambtelijk dreigement net zoals een GAS-boete nog maar weinig indruk. Want futiel, en lachwekkend in het licht van de dood. En zeggen dat de jongeren niet langer welkom zijn en eigenlijk in de gevangenis horen, geeft ook geen al te best signaal. Toch niet voor een maatschappij die iedereen een tweede kans wil geven. Tenzij de samenleving beslist die groep als hopeloos te bestempelen, en dus toegeeft te hebben gefaald.
Maarten Goethals
Redacteur Wetstraat
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig