De video wordt geladen

Twee Vlaamse moskeeën in Borgerhout en Waregem die het salafisme prediken, raken hun subsidies kwijt. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) bevestigde aan Het Laatste Nieuws dat hij de procedure heeft opgestart om de erkenning in te trekken. Ook Gazet van Antwerpen meldt dat De Koepel in Borgerhout zijn erkenning verliest. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt, luidt het.

Van de ruim tweehonderd moskeeën in Vlaanderen zijn er slechts achtentwintig erkend door de Vlaamse regering. Daarvoor moeten ze aan een reeks voorwaarden voldoen. Zo mogen ze geen haat of geweld prediken en moet de imam zich inburgeren. In ruil krijgt de moskee subsidies en de imam een bezoldiging.

De twee betrokken moskeeën zullen de deuren niet moeten sluiten, maar verliezen wel hun subsidies. Het gaat om Assounah in Waregem en De Koepel in Borgerhout. Die laatste werd pas anderhalf jaar geleden erkend door de Staatsveiligheid, die Bourgeois nu gewezen heeft op de radicalisering, aldus de krant.

Salafisme

Nog volgens Het Laatste Nieuws wordt in beide moskeeën het salafisme beleden, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Of er ook Vlaamse strijders geronseld werden voor Syrië, is onduidelijk.

Saad Luyten, bestuurder van De Koepel, reageert in Gazet van Antwerpen verbaasd op het nieuws. ‘Wat moeten wij nog doen om te worden aanvaard? Al onze vrijdagpreken zijn in het Nederlands en zijn via YouTube te bekijken. in samenwerking met de stad organiseren we zelfs rondleidingen in onze moskee’, argumenteert hij. “De Koepel is de meest transparante moskee in België.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig