Gentse cocktailbar Jigger's bij 50 beste bars van Europa
Het team van Jigger's (van links naar rechts): Jesse Den Dulk, Benjamin Bruyneel, Zaza Bertrand, Olivier Jacobs, Patrick America Foto: rs
De Belgische cocktailscene scheert hoge toppen, zo bleek recent maar weer. Carl Van Droogenbroeck mag op cruise naar de finale van het cocktailwereldkampioenschap en Jigger's is geselecteerd bij de vijftig beste bars van Europa.

Laat het ijs maar vrolijk ratelen in de shakers! Onlangs werd Carl Van Droogenbroeck (barman bij het Antwerpse Cocktails @ Nine) finalist in de Diageo World Class wedstrijd, waarmee hij zich terecht bij de beste barmannen van Europa mag rekenen. Net zoals Olivier Jacobs (van het Gentse Jigger’s) die bij diezelfde wedstrijd in 2012 de negende plaats wist te verzilveren.

Jacobs heeft ondertussen niet stil gezeten samen met zijn collega Benjamin Bruyneel. Eerst breidden ze hun team uit met niemand minder dan Patrick America en Jesse Den Dulk – die de Nikka Perfect Serve wedstrijd op zijn palmares heeft staan- en nu werden ze verkozen bij de vijftig beste bars van Europa op de Cocktails & Spirits barshow in Parijs.

Dit evenement wordt door specialisten vernoemd als de beste barshow van Europa waar 'craft, skill and passion' centraal staan. Het Jigger’s team mocht er een uitvoerige presentatie van hun bar geven. Ze stelden zichzelf en hun persoonlijkheden voor aan de hand van enkele leuke tekeningen gemaakt door Artuur Van De Kerckhove en gaven een virtuele rondleiding in hun bar. Ze vertelden over de algemene sfeer en persoonlijkheid van de bar en sloten af met het maken van twee typische, overheerlijke Jigger cocktails.

'Aan de hand van een reeks fotos werd het concept uitgelegd, hoe we het interieur benaderd hebben, de hoe en waaroms van het 'deurbeleid', zoals bij het afdalen van de trap toch de mogelijkheid hebben eerst uw schoenen te poetsen om toch een goede eerste indruk te kunnen maken', zo wist Jacobs ons te vertellen.

'Daarna kwam het menu dat door Benji in geuren en kleuren werd uitgelegd. Jesse ging de details bespreken waaronder: de keuze van muziek, de sociale functie van de vogels op de bar (de mascottes van de bar én kant-en-klaar gespreksonderwerp om het ijs te breken op ee date, red.), de keuze voor vintage glassware, garnituren en het feit dat we dus volgens velen een vrouwvriendelijke bar zijn hoewel de drankjes dat misschien niet altijd zouden doen vermoeden (omwille van het niet te onderschatten alcoholgehalte, vermoeden we, red.).' 

Maar wat is dan net het vrouwvriendelijke aspect van Jigger's?

'Doordat we een persoonlijke aanpak hanteren proberen we drankjes op maat te maken en dat valt blijkbaar in de smaak bij vrouwen. Alsook de sfeer en accommodatie mag ik hopen. Ik heb het van horen zeggen...,' aldus Jacobs. Bescheiden als hij is, vergeet hij het sympathieke barteam met bijhorende bretellen te vermelden natuurlijk.

'Tussen Benji en Jesse kwam Patrick nog vertellen hoe het gesteld was met de cocktailkennis van de gemiddelde Gentenaar (of Belg) en hoe we daarmee omgaan. Algemeen vertelde hij ook een beetje over de sociale rol die de barman vervult en wat daar bij kijken komt, inspelen op de wensen, bijsturen bij bestellingen, mensen proberen stimuleren om iets uitdagendere drankjes te drinken en hun grenzen te verleggen.'

Het Jigger’s team lanceerde ter plekke ook nog eens een'‘hoe-knoop-ik-een-vlinderdas-wedstrijd’ en de winnaar mocht naar huis gaan met een pot Tierenteyn mosterd.

Patrick en Benji presenteerden volgende typische Jigger’s cocktails aan het publiek:

- GENTSCHE MOALE -

4,5 cl Baleghemsche 41 genever
2 cl Orange juice 
1 cl Lemon Juice
1 cl simple syrup
0,7 cl Tierenteyn mosterd
1 barspoon Chartreuse verte

Shaken en schenken in een keramieken mosterdpotje, aftoppen met 1,5 cl Black Albert en serveren met enkele plakjes ‘Pas de rougekaas’ on the side.

- POTATO FLIP -

4,5 cl De Moor 12y geinffuseerd met gegrilde aardappelschillen
1,5 cl Siroop van rode biet
1,5 cl eigeel
1,5 cl eiwit

Dry shaken (dat betekent: zonder ijs) en dan over ijs shaken, dubbel strainen in een ballonglas en aftoppen met 2 cl ‘Rochefort 10’. Werk af met een scheutje van rode biet en orangemunt.

Smile and enjoy!