Geen dossier Gutman bij Brussels gerecht
Foto: BELGA

Er loopt bij het Brusselse gerecht geen enkel vooronderzoek of gerechtelijk onderzoek tegen Howard Gutman, de ambassadeur van de Verenigde Staten in België. Dat meldt Jean-Marc Meilleur, woordvoerder van het Brusselse parket, die daarmee informatie van Het Laatste Nieuws bevestigt.

De VS-ambassadeur wordt er in de Amerikaanse pers van beschuldigd dat hij veelvuldig prostituees zou hebben bezocht, waarbij ook minderjarigen. Gutman zelf heeft in een reactie al fel ontkend.

De Amerikaanse tabloid New York Post maakt dinsdag op basis van “klokkenluidster” Aurelia Fedenisn, een voormalige inspecteur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, melding van een grootse doofpotoperatie rond verschillende schandalen. Hooggeplaatste medewerkers van het departement zouden een onderzoek rond Gutman in de kiem hebben gesmoord.

In het artikel is sprake van een memo waaruit zou blijken dat een inspecteur ontdekt had dat de ambassadeur regelmatig zijn veiligheidsteam liet zitten “om seksuele gunsten te vragen van prostituees en minderjarigen”. De veiligheidsmensen rond de ambassadeur zouden zeer goed op de hoogte geweest zijn van dat gedrag.

Als er dergelijke feiten plaatsgevonden zouden hebben, dan zou het Brusselse parket bevoegd zijn om ze te onderzoeken en te melden aan de Amerikaanse autoriteiten. Op dit moment loopt er bij het Brusselse parket echter geen enkel dossier tegen de ambassadeur, aldus het parket.

Ook bij het federaal parket loopt geen onderzoek.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig