Witte Huis: ‘Zero tolerance voor crimineel wangedrag’
Howard Gutman Foto: belga

Na uren van stilzwijgen heeft ook het Witte Huis gereageerd op de beschuldigingen aan het adres van ambassadeur Howard Gutman. ‘President Obama voert een ‘zero tolerance’ tegenover crimineel wangedrag’, zegt de woordvoerster.

‘We willen over niemand of niets voorbarig oordelen, voor alle feiten bekend zijn’, ging de woordvoerster van het Witte Huis verder. ‘Ik wil echter duidelijk maken dat de president geen enkele tolerantie heeft voor wangedrag van om het even welke medewerker van de regering.’

Dinsdagavond werd het imago van de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman besmeurd. Volgens de tv-omroep CBS zou Gutman de Belgische prostituees geregeld een bezoekje brengen, onder wie ook minderjarige meisjes. Een aantal medewerkers werden eveneens beschuldigd. Gutman ontkent alles.

De beschuldigingen gaan nog verder. Volgens de Amerikaanse Media zou het Witte Huis op de hoogte geweest zijn van de uitspattingen. Alles zou in de doofpot verdwenen zijn. ‘Belachelijk! Het idee dat we crimineel wangedrag niet energiek zouden aanpakken, is niet alleen belachelijk maar ook onjuist, zei de woordvoerster van Buitenlandse Zaken Jen Psaki. Volgens haar gaat het voor een groot deel om ‘ongefundeerde beschuldigingen’.

‘Het Bureau voor Diplomatieke Veiligheid was al begonnen om deze individuele incidenten te bekijken of het proces was al afgerond’, zegt ze. ‘Al deze zaken werden tot hun logische conclusie gebracht of dat zal het geval zijn.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig