Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is samen met zijn partijgenoot Frank Creyelman in Syrië. ‘We willen objectief geïnformeerd worden’, verklaarde hij in de ochtendkrant van De Standaard.

De Vlaams Belangers zijn in Syrië op uitnodiging van het Syrische parlement. Ze benadrukken dat ze president Assad niet steunen, maar met eigen ogen willen zien wat er aan de hand is in het land. ‘Ik geloof de Europese berichtgeving over Syrië niet altijd’, zegt Dewinter in De Ochtend op Radio 1.

‘De burgeroorlog wordt door het lakse beleid van onze overheden geëxporteerd naar Europa’, vindt Dewinter, die in onze krant waarschuwt voor de ‘Belgische jihadisten’ die meevechten aan de zijde van Syrische opstandelingen tegen Assad.

De Syrische regering vertelde Dewinter en Creylman dat ze vechtende Belgen gevangen namen. Zij zullen eerst ter plaatse worden berecht voor ze worden uitgeleverd, zegt Dewinter. Daarover wil het regime van Assad eerst sluitende afspraken maken met de Belgische regering.

Het Vlaams Belang-kopstuk vraagt zich af of ‘we de seculiere staat wel vervangen willen zien door een islamitisch kalifaat’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig