Neckermann stopt met ‘doktersbriefjes’-actie
Foto: Kristel Merckx
Neckermann België stopt met zijn actie met valse afwezigheidsbriefjes. Het reisbedrijf heeft dat beslist na contact met de minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), 'omdat het ludieke karakter [...] verloren ging en het bericht een verkeerde ondertoon kreeg'.

‘Het was heel ludiek bedoeld maar blijkbaar is het bij vele mensen in het vekeerde keelgat geschoten’, verklaarde woordvoerder Koen Van den Bosch. Uit respect voor de medische en onderwijswereld stopt de organisatie dus nu met de 'communicatieactie'.

Neckermann meldde zondagmiddag dat het in zijn 92 vakantiewinkels en op de website gratis ziektebriefjes zou uitdelen voor vakanties in de laatste week van juni. De reisorganisator wou wijzen op het grote prijsverschil tussen juni en juli. De touroperator zegt 'met spijt vast te stellen dat het ludieke karakter van de actie voor sommigen verloren ging'.

In onderwijskringen was de stunt ‘heel ongelukkig’ genoemd. Minister Smet had aangekondigd na te gaan of de actie juridisch aangevochten kon worden. Ook de huisartsen waren er niet blij mee. 

Neckermann onderstreept dat het klanten geenszins wou aanzetten tot onethisch of illegaal gedrag. 'Neckermann vermeed bewust de woorden ‘medisch attest’, school en werk', aldus de mededeling maandag.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet is tevreden dat reisorganisator Neckermann stopt met zijn actie met gratis ziektebriefjes. De sp.a-minister had "een constructief gesprek" met de ceo van Neckermann en is blij dat de touroperator beslist heeft de actie stop te zetten.